07.04.2014

Bułeczki jogurtowe z sezamem





Delikatne, puszyste 
z cieniutką chrupiącą skórką.
Idealne na kanapki do szkoły.
I na dodatek - mało pracochłonne! 



Przepis znalazłam tu

500g - mąka typ 550
420g - jogurt naturalny albo typu greckiego
70g - woda
 3g - drożdże
10g - sól
sezam

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  •  Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i połączyć z pozostałymi składnikami.
  • Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem na 8-10 godzin w T pokojowej.
  • Rozwałkować ciasto na placek grubości ok. 1cm, pokroić na pól, a każdą część - na 6 pasków.
  • Każdy pasek złożyć 2 razy, delikatnie spryskać wodą i otoczyć w sezamie. 
  • Pozostawić do wyrośnięcia na 1 - 1,5 godz.
  • Piec w T 200C przez 15-20 min.
  • Studzić na kratce.    






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz