13.11.2017

Sernik pieczony


z marmoladą z dyni
jest aksamitny i kremowy




i bardzo łatwy w wykonaniu

 składniki na śr. 28 cm (25 x 26 cm)
 spod
50 g - cukru
50 g - mielonych migdałów
50 g -mąki
50 g - masła z lodówki
  •  Nagrzać piekarnik do 170C.
  • Spod foremki o śr.28 cm wyłożyć papierem do pieczenia
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić kruszonkę w robocie kuchennym.
    Wylepić nią spód formy lekko przyklepując.
  •  Wstawić  do nagrzanego piekarnika i piec rzez 5 min, wyjąć ciasto z piekarnika i ustawić T na 140C.

masa serowa
1 kg - chudego twarogu - zmiksować
4 jajka L
250 g - cukru
250 g - śmietanki zakwaszanej
500 ml - mleka
100ml - oleju
80 g - skrobi kukurydzianej (albo 160 g - maki ryżowej)
ekstrakt waniliowy (cukier waniliowy) 
  • Dokładnie wymieszać wszystkie składniki trzepaczką lub na niskich obrotach mikserem ręcznym. 
  • Na podpieczony spod wylać masę serowa i wstawić do piekarnika.
  • Sernik piec przez 50 - 60 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 
  • Wystudzony sernik posmarować marmoladą z dyni  wyłożyć karmelizowaną dynią, albo według własnego gustu.




marmolada z dyni
1 kg obranej i pokrojonej w małą (ok 1,5 x1,5cm) kostkę dyni
100 g - cukru
sok i starta skórka z jednej pomarańczy
2 łyżki oleju
5 g - pektyny
20 g - cukru
  • Naczynie żaroodporne posmarować olejem, wyłożyć dynię, polać sokiem i posypać startą skórką z pomarańczy. Przykryć folią aluminiową ( stroną matową na zewnątrz) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C. Piec przez 30 - 50min (w zależności od rodzaju dyni) do miękkości.
  • Odłożyć 300 g, a resztę polać dwoma łyżkami miody, ostrożnie wymieszać i piec jeszcze przez 5 - 10min bez folii.
  • 300 g odłożonej dyni zmiksować, włożyć do rondelka, dodać 50 ml wody, podgrzać do 40 - 50C, dodać do niej pektynę dobrze wymieszaną z cukrem i gotować przez 3 - 4 min



smacznego ;)

#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim 
  #OlejKonwenanse  #OlejWielkopolski
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz