13.05.2016

Rolada "kawa z wanilią"








                                                                                                                                                                                   
 Składniki na biszkopt 30 x 40 x 1cm
5 jajek (L) - białka i żółtka osobno

80 g - cukru  
80 g - mąki
2 łyżeczki - kawy rozpuszczalnej
80 g - oleju 
  • Nagrzać piekarnik do 170C. 
  • Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  • Cały czas ubijając, dodawać olej.
  • Mąkę wymieszać z kawą i dodać do ciasta. Zmiksować.
  • Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia i na środek wyłożyć ciasto. Szpatułką rozsmarować na całej powierzchni i wstawić do piekarnika na 10 - 15 min.
  • Papier do pieczenia oprószyć cukrem pudrem i wyłożyć na niego upieczony biszkopt "do góry nogami". 
  • Ostudzić.

Krem
300 g - serka śmietankowego - w T pokojowej
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru 

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

  • Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
  • Krem rozsmarować na biszkopcie.
  • Stężałą galaretkę pokroić w paski o szerokości 1,5 - 2 cm i ułożyć na krem wzdłuż dłuższego brzegu i ostrożnie zwinąć roladę.
  • Roladę zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz