13.04.2016

Francuska klasyka - tort "Fraiseir"



czyli tort truskawkowy.
"Fraisier" - to z francuskiego - truskawka.


Ten tort nie ma jakiegoś konkretnego przepisu.

Tort "Fraiseir" - to dwa spody biszkoptowe
 przełożone kremem (zazwyczaj to krem muślinowy) i
charakterystycznie ułożona truskawka - 
"na baczność".
To ona (truskawka) gra główną rolę!




Składniki na tort śr. 20 - 22 cm
7 jajek
150 g - cukru
90 g - mąki T450
50 g - oleju
 500 g - mleka
 40 g - mąki ziemniaczanej
200 g - masła
1 laska wanilii (1 łyżka ekstraktu)
800 - 1000 g - truskawki


Biszkopt śr. 20-22 cm
3 jajka (L) - białka i żółtka osobno
50 g - cukru
50 g - mąki T450
50 g - oleju
  •  Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować na nim dwa śr. 20-22 cm.
  • Nagrzać piekarnik do 170C. 
  • Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać po jednym żółtku.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać mąkę,zmiksować.
  •  Upiec dwa spody (T170C 10 - 15 min).

Krem waniliowy muślinowy (czyli budyniowy krem z masłem) 
500 g - mleka
4 jajka
100 g - cukru
40 g - mąki
40 g - skrobi ziemniaczanej
1 laska wanilii
200 g - masła o T pokojowej  
  • Do rondelka o grubym dnie wlać mleko.
  • Laskę wanilii przekroić na pół wzdłuż, nożykiem zaskrobać nasionka, dodać do mleka. Doprowadzić mleko do wrzenia.
  • W misce wymieszać jajka, mąki i cukier. Ciągle mieszając, stopniowo dodać mleko. Przelać do rondelka i, mieszając, na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia. Gdy krem zgęstnieje, przelać do miski, wyjąc laskę. Miskę wstawić do większego naczynia napełnionego zimną wodą. Od czasu do czasu zamieszać.
  • Gdy krem ostygnie do T pokojowej, ubić masło. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać krem. Ubijać, aż składniki się połączą i krem będzie gładki. Krem włożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą nasadką (śr. 1-1,5 cm)
  • Deskę do krojenia owić folią spożywczą, umieścić na niej pierwszy spod  i założyć obręcz (obręcz od wewnątrz owinąć folią spożywczą).
  • Wycisnąć 1/3 kremu. Truskawki, pocięty wzdłuż na pół, układamy rozciętą stroną na zewnątrz aby przylegały do obręczy. Resztę truskawek rozłożyć na kremie jedną obok drugiej, czubkami do góry.
  • Wycisć pozostały krem. Na wierzchu położyć drugi biszkopt i lekko docisnąć. Wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin. Udekorować.        

 











2 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle efektownie, tort pierwsza klasa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. :) jak to każdy tort z truskawką

    OdpowiedzUsuń