27.03.2016

Ciągnące karmelki






 Są mięciutki, 
lekko ciągnące,
nie za słodkie.
Bardzo proste w przygotowaniu.







Zawinięty w papierki można trzymać 
w T pokojowej.






składniki na ok 1 kg
400 g - cukru
75 g - glukozy
75 g - syropu glukozowego (miodu naturalnego albo sztucznego)
1 łyżeczka - soli morskiej
250 g - śmietanki 30%
1 laska wanilii (3 łyżeczki esencji)
400 g - masła T pokojowej 
  • Zagotować śmietankę razem z laską.
  • Do garnka z grubym dnem i pojemnością min 2 l wsypać cukier, glukozę, sól i wymieszać. Dodać syrop i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, mieszając czas od czasu, aż cukier się rozpuści i karmel będzie złocisty.
  • Przerwać karmelizację, dodając gorącą śmietankę.
Śmietankę dodawać najpierw zupełnie po łyżce -
 karmel będzie mocno parować!
  • Gotować na umiarkowanym ogniu, aż karmel osiągnie T 133C (ok 30 min).  Nie mieszać.
  • Zostawić garnek z ognia i dodać masło. Wymieszać do połączenia składników. (Można zmiksować ręcznym blenderem).
 Na początku masa się zważy.
 Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.  
  • Garnek z karmelem znowu postawić na ogień i gotować do osiągnięcia karmelem T 122-124C.
  •  Karmel wylać do formy silikonowej o wymiarach ok. 25 x 25 cm (śr. 29 cm), albo do foremek na pralinki. 
  • Gdy karmel ostygnie (będzie miała T pokojową) pokroić i zawinąć w papierki (pociąć na kawałki papier do pieczenia ). 
  • Przechowywać w T pokojowej. Można zamrozić. Można trzymać w lodowce w plastykowym pojemniku.     












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz