Są mięciutki, 
lekko ciągnące,
nie za słodkie. 
Bardzo proste w przygotowaniu. 
Zawinięty w papierki można trzymać 
w T pokojowej. 
składniki na ok 1 kg
400 g - cukru
75 g - glukozy
75 g - syropu glukozowego (miodu naturalnego albo sztucznego)
1 łyżeczka - soli morskiej
250 g - śmietanki 30%
1 laska wanilii (3 łyżeczki esencji)
400 g - masła T pokojowej
- Zagotować śmietankę razem z laską.
 - Do garnka z grubym dnem i pojemnością min 2 l wsypać cukier, glukozę, sól i wymieszać. Dodać syrop i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, mieszając czas od czasu, aż cukier się rozpuści i karmel będzie złocisty.
 - Przerwać karmelizację, dodając gorącą śmietankę.
 
Śmietankę dodawać najpierw zupełnie po łyżce -
 karmel będzie mocno parować!
- Gotować na umiarkowanym ogniu, aż karmel osiągnie T 133C (ok 30 min). Nie mieszać.
 - Zostawić garnek z ognia i dodać masło. Wymieszać do połączenia składników. (Można zmiksować ręcznym blenderem).
 
 Na początku masa się zważy.
 Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.  
- Garnek z karmelem znowu postawić na ogień i gotować do osiągnięcia karmelem T 122-124C.
 - Karmel wylać do formy silikonowej o wymiarach ok. 25 x 25 cm (śr. 29 cm), albo do foremek na pralinki.
 - Gdy karmel ostygnie (będzie miała T pokojową) pokroić i zawinąć w papierki (pociąć na kawałki papier do pieczenia ).
 - Przechowywać w T pokojowej. Można zamrozić. Można trzymać w lodowce w plastykowym pojemniku.
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz