2.12.2014

Tort "Opera truskawkowo-bazyliowa"

Tort "Opera" - 
to czekoladowo-kawowy 
klasyczny tort francuski.
Składa się on z trzech warstw biszkoptu Joconde, 
nasączonych syropem kawowym 
i przełożonych kremem kawowym
i musem czekoladowym
 


Moja "Opera" - jest w wersji tuskawkowej



składniki na tort o wymiarach 20 x 20 cm

biszkopt Joconde 
115 g- mielonych migdałów
30 g - maki tortowej
115 g - cukru pudru
115 g - jajka (ok.3 szt.)
20 g - masła
120 g - białka (ok.3 szt.) 
  • Na papierze do pieczenia narysować dwa prostokąta o wymiarach 21 x 21 cm
  • Masło roztopić i podgrzać do T 70C.
  • Migdały, mąkę i cukier puder wymieszać. 
  • Mieszając, połączyć najpierw z jednym jajkiem, potem z drugim i trzecim. Ubijać mikserem, aż masa będzie puszysta, gładka i podwoi objętość.
  • Do ciepłego masła dodać 2 łyżki masy jajecznej, dokładnie wymieszać i połączyć  z pozostałą masą . Dokładnie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą jajeczną. Delikatnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze.
  • Wyłożyć ciasto na papier do pieczenia i równomiernie rozsmarować. Wypiekać ok. 8 - 10 min w T 180C.
  • Studzić na kratce.
Biszkopt po upieczeniu będzie miał wysokość 1 cm, będzie wilgotny i mięciutki.

syrop truskawkowy
100 ml - wody
50 g - cukru
2 łyżki przecieru truskawkowego
  • W rondelku zagotować wodę z cukrem, dodać truskawkę, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.

krem kawowy
200 g - masła
200 g - serka śmietankowego
100 g - cukru pudru
4-5 łyżek syropu kawowego 
  • Wszystkie składniki ubić na puszystą  masę.

curd truskawkowy  
300 g - przecieru truskawkowego
50 g - cukru
1 łyżka - skrobi kukurydzianej
2 żółtka
50 g - masła
50 g - wody
5-6 - dużych listków bazylii
5 g - żelatyny
  • Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
  • Przecier truskawkowy zagotować razem z listkami bazylii.
  • Cukier, skrobię i żółtka wymieszać. Mieszając trzepaczką, połączyć z gorącym przecierem.  
  • Gotować na małym ogniu, mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje (2-3 min.). 
  • Wyjąc z kremu listki bazylii, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Wykończenie tortu.
  • Jeden biszkopt nasączyć syropem i posmarować połową kremu maślanego.
  • Na krem wyłożyć curd truskawkowy, nakryć drugim biszkoptem, nasączyć syropem i posmarować pozostałem kremem maślanym. Wstawić do lodówki na ok. 2-3 godziny.
  • Podgrzać 4-5 łyżek marmolady truskawkowej (można zastąpić dżemem)  i posmarować nią wierzch tortu.




 

bon appétit!

1 komentarz: