21.12.2014

Watruszka z ziemniakami

czyli rosyjska drożdżówka z ziemniakami.



Mogą być  również z twarogiem, cebulką,
jajkiem i szczypiorkiem,
albo z kapustą i grzybami
i wtedy świetnie pasują do wigilijnego barszczu :)



składniki na 18-20 szt.
250 + 250* g - mąka (T500 albo 550)
25* g - cukier
8 g - sól
50 g - olej (albo masło)
15 g* - świeże drożdże 
1 jajko
200* + 50 ml - mleko (woda)
*- składniki na zaczyn
  • Wymieszać składniki na zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny. 
Ja wstawiam do piekarnika, włączam piekarnik na 1 min i wyłączam. W piekarniku będzie T 30C - idealna T do rośnięcia ciasta.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, rozczyn i wodę i wyrobić gładkie miękkie ciasto. 
  • Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 - 3 g. 
 W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować.

nadzienie
1 kg - ziemniaki
100 g - cebuli
50 g - masła
koperek
  • Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć je przez praskę.
  • Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na maśle na złocisty kolor. Dodać do ziemniaków, wymieszać. Dodać koperek.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 18 - 20 kawałków, każdy kawałek wałkujemy  na placuszki grubością nie więcej niż 5 mm i pozostawiamy do wyrośnięcia. 
  • Na środku wyrośniętych placuszków robimy zagłębienia (na przykład szklanką), do których nakładamy ziemniaki.
  • Watruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w T 170-180C przez 10-15 min.
  • Wypieczone watruszki posmarować masłem.       









smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz