03.12.2014

Czekoladowa choinka



Idą święta 
i każdy szuka  coś wyjątkowego na prezent dla bliskich. 
Czekolada – to świetny prezent na gwiazdkę. 






A własnoręcznie zrobiona   
czekoladowa  choinka 
na pewno zaskoczy twoich bliskich!









składniki na jedną choinkę wys. ok. 12 cm
100 g – gorzkiej czekolady (80%)

50 g – grylażu

    ozdobne perełki, wiórki kokosowe 
       1.    Drobno posiekać czekoladę.

       2.    Na papierze do pieczenia rysujemy 7 kółek: największe śr. 7 cm, najmniejsze – śr. 4 cm – stopniowo zmniejszmy średnicę.

       3.    30 g czekolady wkładamy do małej miseczki, a 70g - do większej szklanej.

Szklaną miskę z czekoladą (70 g) umieszczamy w mikrofalówce i nastawiamy czas na 1min, a moc na 50%.

4.    Po 1 min wyjmujemy czekoladę i dokładnie mieszamy.  Czekoladę podgrzewamy do 49°C (sprawdzamy termometrom) i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.

5.    Bierzemy 30 g odłożonej czekolady, dosypujemy ją do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i osiągnie T 27°C.

6.    Następnie podgrzewamy czekoladę w mikrofalówce do 32°C. 

7.    Do czekolady dodajemy grylaż i dokładnie mieszamy. Odkładamy 1 łyżkę.   

8.    Pozostałą czekoladę wykładamy na środku kółek, tworząc coś w rodzaju 6 ramiennych gwiazd. Na środku każdej gwiazdy formujemy nieduży stożek i dodatkowo formujemy jeszcze jeden nieduży stożek na zakończenie choinki. 






9.    Posypujemy czekoladowe gwiazdy perełkami, wiórkami kokosowymi i zostawiamy na ok. 20 min do zastygnięcia.

10.  Podgrzać w mikrofalówce odłożoną czekoladę. Na środku każdej gwiazdy zrobić kleksa z płynnej czekolady i posklejać między sobą, zaczynając od największej.


 
Teraz wystarczy owinąć choinkę w celofan,
 przewiązać
wstążką
i czekoladowy prezent gotów do wydania!


2 komentarze: