09.12.2014

Tort makowy


 







biszkopt o śr. 24-26 cm
120 g -maku

250 ml - mleka

300 g -mąki

10 g -proszku do pieczenia

180 g - oleju

200 g - cukru

1 cukier waniliowy
szczypta soli

3białka

1/2 szklanki dżemu żurawinowego (można zastąpić dowolnym dżemem o kwaskowym posmaku)
  • Mleko zagotować, wsypać do niego mak, wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
  • Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia i połączyć z masą makową. Następnie dodać olej i wymieszać
  • Białka z cukrem ubić na sztywno i połączyć z masą makową. Delikatnie wymieszać szpatułką w kierunku od dna ku górze. 
  • Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i  wypiekać ok. 35 - 40 min w T 170C. 
 Studzić w tortownice na kratce. Ostudzony biszkopt przekroić na dwa krążki i posmarować dżemem.  


krem 
300 g - serka śmietankowego 
100 g - masła
100 g cukru pudru
  • Serek, masło i cukier puder połączyć i ubić na puszystą masę
  • Odłożyć 3-4 łyżki kremu na posmarowanie boków i wierzchu, a pozostałym kremem przełożyć biszkopt.
  • Boki i wierzch tortu posmarować odłożonym wcześniej kremem.
  • Udekorować i wstawić do lodówki na 1-2 godz.














smacznego !

1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie, jestem pewna, że smakował wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń