kolejny tort weekendowy
jest wilgotny, w miarę słodki,
w miarę kawowy
i prosty w wykonaniu :)
składniki na tort śr. 22 cm
biszkopt
4 -jajka (ok. 220 g)
2 -żółtka
125 g - cukru
125 g - mąki
- Jajka i żółtka ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta.
- Przesiać do masy mąkę i dobrze wymieszać.
- Piec w T 160-180C przez 25-30 min (do suchego patyka).
- Wyjąć z formy i pozostawić na kratce przynajmniej na 8 godzin. Wtedy będzie go łatwiej przekroić na pół.
krem
200 g - serka śmietankowego - z lodówki
200 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
3 - 4 łyżki syropu kawowego*
- Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
- Odłożyć 3-4 łyżki kremu na posmarowanie boków i wierzchu, a pozostałym kremem przełożyć biszkopt.
- Boki i wierzch tortu posmarować odłożonym wcześniej kremem.
- Udekorować i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
250 g - cukru
250 g - wody
125 g - dobrej kawy rozpuszczalnej (Nescafe)
- Kawę zagotować razem z wodą.
- Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać bez mieszania, aż karmel będzie miał ciemny bursztynowy kolor, uważając by go nie spalić.
- Bardzo ostrożnie, po jednej łyżeczce dodać gorącą kawę.
- Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu aż syrop zgęstnieje (będzie przypominał płynny miód).
- Syrop można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz