21.11.2014

Tort cappuccino

kolejny tort weekendowy


jest wilgotny, w miarę słodki,
w miarę kawowy
i prosty w wykonaniu :)


 składniki na tort śr. 22 cm
biszkopt 
4 -jajka (ok. 220 g)
2 -żółtka
125 g - cukru
125 g - mąki 
  • Jajka i żółtka ubić razem z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta. 
Masa zwiększy objętość w 3-4 razy.
  • Przesiać do masy mąkę i dobrze wymieszać.
  • Piec w T 160-180C przez 25-30 min (do suchego patyka).
Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Wyjąć z formy i pozostawić na kratce przynajmniej na 8 godzin. Wtedy będzie go łatwiej przekroić na pół.

krem
200 g - serka śmietankowego - z lodówki
200 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
3 - 4 łyżki syropu kawowego*
  • Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
  • Odłożyć 3-4 łyżki kremu na posmarowanie boków i wierzchu, a pozostałym kremem przełożyć biszkopt.
  • Boki i wierzch tortu posmarować odłożonym wcześniej kremem.
  • Udekorować i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
* syrop kawowy
250 g - cukru
250 g - wody
125 g - dobrej kawy rozpuszczalnej (Nescafe)
  • Kawę zagotować razem z wodą.
  • Do rondelka o grubym dnie wsypać cukier i wlać 2 łyżki wody. Podgrzewać na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści. Podgrzewać bez mieszania, aż karmel będzie miał ciemny bursztynowy kolor, uważając by go nie spalić.
  • Bardzo ostrożnie, po jednej łyżeczce dodać gorącą kawę.
  • Zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu  aż syrop zgęstnieje (będzie przypominał płynny miód).

  • Syrop można przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiczku w lodówce.  




smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz