składniki na 2 tarty o śr. 22cm
spod
100 g - masła
200 g - mąki tortowej
50 g - cukru
1 żółtko
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 15 min, albo do lodówki na 30 min.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
masa serowa
700 g - serka śmietankowego
150 g - cukru
30 g - skrobi kukurydzianej
3 jajka
30 g - kakao
50 g - startej czekolady (min 60%)
szczypta czarnego pieprzu
1 cukier waniliowy, gałka muszkatowa
- Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
- Wyjąć spod z piekarnika i obniżyć temperaturę do 150C.
- Na spod wyłożyć masę serową.
- Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
- Wypiekać ok. 30 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
1 szklankę marmolady o dowolnym smaku lekko podgrzać i posmarować nią wystudzony sernik.
smacznego!
Mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń