26.10.2014

Tarta serowo-czekalodowa





 






składniki na 2 tarty o śr. 22cm

spod

100 g - masła

200 g - mąki tortowej

50 g - cukru

1 żółtko

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zgniatać!


  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 15 min, albo do lodówki na 30 min.






  •  Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.





masa serowa
700 g - serka śmietankowego
150 g - cukru
30 g - skrobi kukurydzianej
3 jajka

30 g - kakao 
50 g - startej czekolady (min 60%)
szczypta czarnego pieprzu
1 cukier waniliowy, gałka muszkatowa

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
  • Wyjąć spod z piekarnika i obniżyć temperaturę do 150C.
  • Na spod wyłożyć masę serową. 
  • Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a  pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
  • Wypiekać ok. 30 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. 

1 szklankę marmolady o dowolnym smaku lekko podgrzać i posmarować nią wystudzony sernik.







smacznego!

1 komentarz: