składniki na śr. 20-22 (albo 20x20) cm
400 gr - serka śmietankowego
60 gr - masła
sok z ½ cytryny
60 gr - mąki
30 gr - skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli
100 g (ok.6-7) - żółtek
200 g (ok.6) - białek
140 g - cukru
wszystkie składniki muszą być
temperatury pokojowej
Wykonanie.
- Tortownice albo formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma wystawać na 2-3 cm – sernik bardzo urośnie).
- Rozgrzać piekarnik do 140°C.
- Mąkę, skrobię i sól – wymieszać.
- Białka ubić na sztywno z cukrem.
- Masło i serek zmiksować na małych obrotach do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Ciągle ubijając na małych obrotach, stopniowo dodawać sok z cytryny i żółtka – pojedyncze.
- Dodać suche składniki i ostrożnie wymieszać.
- Do ubitych białek bardzo delikatnie wmieszać szpatułką masę serową do połączenia.
- Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
- Wypiekać ok. 60 - 70 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
smacznego!
Wygląda na bardzo delikatny :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńNie tylko wygląda - taki jest! Ja w nim się zakochała :)