5.10.2014

Sernik "japoński cotton"















składniki na śr. 20-22 (albo 20x20) cm
400 gr - serka śmietankowego
60 gr - masła
sok z ½ cytryny
60 gr - mąki
30 gr - skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli
100 g (ok.6-7) - żółtek
200 g (ok.6) - białek
140 g - cukru
wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej

Wykonanie.
  • Tortownice albo formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia (papier ma  wystawać na 2-3 cm – sernik bardzo urośnie). 
  • Rozgrzać piekarnik do 140°C. 
  • Mąkę, skrobię i sól – wymieszać. 
  • Białka ubić na sztywno z cukrem. 
  • Masło i serek  zmiksować na małych obrotach do połączenia i uzyskania gładkiej masy. Ciągle ubijając na małych obrotach, stopniowo dodawać sok z cytryny i żółtka – pojedyncze. 
  • Dodać suche składniki i ostrożnie wymieszać. 
  • Do ubitych  białek bardzo delikatnie wmieszać szpatułką masę serową do połączenia.
  • Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a  pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
  • Wypiekać ok. 60 - 70 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.






smacznego!


2 komentarze:

  1. Wygląda na bardzo delikatny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję!
      Nie tylko wygląda - taki jest! Ja w nim się zakochała :)

      Usuń