15.05.2014

Tort "Trufla czekoladowo-malinowa"


Bajeczny tort na specjalne okazje!











składniki na tort śr. 20 cm

biszkopt piwo i czekolada - połowa składników
  • Upiec biszkopt i przekroić na pół. Będzie nam potrzebny tylko jedna połówka. Drugą zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki albo zamrażarki. 


marmolada malinowa
300 g - maliny (może być mrożona)
150 g - cukru
1 opakowanie "Fix i masz dżem"
  • Wszystkie składniki połączyć i gotować 10 - 15 min (T marmolady ma osiągnąć 107°C).
  • Ostudzić i rozsmarować na biszkopcie.

mus malinowy
200 g - przecieru malinowego
12 g - żelatyny
90 g - białka
180 g - cukru
50 g - wody
200 g - śmietanki 30%
  •  Żelatynę wsypać do 50 g śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
  • Z cukru i wody ugotować syrop 110°C (gruba nić).
  • W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. 
  • Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
  • Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować. Dodać do bezy i zmiksować.
  • Połączyć z przecierem malinowym i ostrożnie ale dokładnie wymieszać.
  • Ubić pozostałą śmietankę i połączyć z masą malinową.
  • Wymieszać szpatułką.
  •  Owinąć deskę do krojenia  folią spożywczą i umieścić na niej spod i założyć obręcz tortowy. 
  • Na spod wyłożyć kem malinowy. Tort wstawić do zamrażarki na 1-2 godziny.
mus czekoladowy
200 g - serka śmietankowego
100 g - śmietanki 30% 
100 g - gorzkiej czekolady
5 g - żelatyny
40 g - białka (1 szt.)
40 g - wody
100 g - cukru

  •  Żelatynę wsypać do 50 g śmietanki i pozostawić do napęcznienia.
  • Z cukru i wody ugotować syrop 110°C (gruba nić).
  • W między czasie ubić białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. 
  • Ubijać aż masa ostygnie (40-45°C) i będzie gęsta.
  • Żelatynę ze śmietanką podgrzać w mikrofalówce - nie gotować. Dodać do bezy i zmiksować.
  • Pozostałą śmietankę rozpuścić z czekoladą w mikrofalówce i dodać do bezy. 
  • Serek lekko ubić i połączyć z bezy. Wymieszać.
  • Wyłożyć masę na mus malinowy i wstawić do lodówki do zastygnięcia masy.
  • Udekorować.

 







2 komentarze: