01.05.2014

Trufle z rumem





Czy może być coś smaczniejszego
niż mała czarna 
z małą czarną?



Mała czarna z małą czarną,
to długa chwila przyjemności...



składniki na ok. 30 - 35 szt.
ganache
200 g - gorzkiej czekolady
25 g - glukozy (opcjonalne)
160 g - śmietanki 30%
50 g - masła 82% w temperaturze pokojowej
1 łyżka rumu
2 łyżki grubego cukru trzcinowego  
gałka muszkatowa 
150 g czekolady deserowej - dla  polewy
  • Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski.
  • Śmietankę i glukozę podgrzać do 82-85°C. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
 Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.
  • Dodać masło i wymieszać, następnie dodać rum, gałkę muszkatową i znów dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć masę do plastykowej foremki i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać. Po tym czasie masa stężeje i z niej można będzie lekko uformować kulki.




Właśnie z tak przygotowanego ganache trufle będą  się rozpływać w ustach, a nie w rękach. 
Nie wstawiać do lodówki!
 Czekolada dama kapryśna i nie lubi a ni niskich,
 a ni wysokich  temperatur!




  • Następnego dnia zakładamy jednorazowe rękawiczki i formujemy kulki. Kulki układamy na papier do pieczenia i na krótko (15-20 min) wstawiamy do lodówki.
W międzyczasie robimy polewę - temperujemy czekoladę. 
  • Drobno posiekać czekoladę. 
  • 50 g czekolady wkładamy do małej miseczki, a 100g - do większej szklanej.
  • Szklaną miskę z czekoladą (100 g) umieszczamy w mikrofalówce i nastawiamy czas na 1min, a moc na 50%.
  • Po 1 min wyjmujemy czekoladę i dokładnie mieszamy.  Czekoladę podgrzewamy do 49°C (sprawdzamy termometrom) i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  • Bierzemy 50 g odłożonej czekolady, dosypujemy ją do rozpuszczonej czekolady i dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i osiągnie T 27°C.
  •  Następnie podgrzewamy czekoladę w mikrofalówce do 32°C. 
  • Trufle obtaczamy w polewie i układamy ich na papier do pieczenia do zastygnięcia polewy. 
Nie wkładać do lodówki!






smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz