03.05.2014

Rachatłukum







 Rachat lokum - 
nazwa ta pochodzi z języka arabskiego
i oznacza "rozkosz dla podniebienia". 
Aromatyczny turecki przysmak,
miękki i delikatny 
razem z kawą tworzą wspaniały duet!
Mała słodziutka kosta 
podkreśla smak i wzmacnia aromat
małej czarnej.
Prawdziwa poezja smaku!  






składniki na foremkę 18 x 18 cm
300 g - drobnego cukru
100 ml - herbaty owocowej albo wody
100 g - skrobi kukurydzianej, ryżowej albo pszennej
150 g - wody
2 łyżki - soku z cytryny

  • Z cukru i 100 g wody ugotować syrop 110°C.
  • Do skrobi dodać 150 g zimnej wody, dokładnie wymieszać i wlać do syropu.
  • Cały czas mieszając gotować masę (15-20 min) na mocnym ogniu do powstania odpowiedniej konsystencji.
Masa będzie bardzo gęsta i będzie odchodziła od ścianek garnka, tworząc kulę. 
  • Dodać sok z cytryny i aromat (2 łyżki wody różanej, skórkę otartą z cytryny, pomarańcza, orzechy...).




  • Wlać do formy silikonowej albo plastykowej i pozostawić do ostygnięcia w T pokojowej. 
  •  Pokroić w kostkę (nóż posmarować olejem) i obtoczyć w skrobie połączonej z cukrem  pudrem (1:1).
Nie wstawiać do lodówki!    




smacznego!




2 komentarze:

  1. Ciekawy przepis, nie spotkałam się dotychczas z niczym podobnym...
    Widok zachęca do wypróbowania!
    Zapraszam Cię do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. I co najważniejsze - jest zdrowe i lekkie :)

    OdpowiedzUsuń