07.07.2015

Pavlova - mini
















    

Składniki na 12 - 15 szt
150 g - białka (ok. 4 szt)
150g - drobnego cukru
150 g - cukru pudru
cukier puder do posypania
50 g - czekolady (białej, deserowej albo gorzkiej) 
2 łyżki - oleju bezzapachowego


Wszystkie składniki muszą być w temperaturze
 pokojowej! 

  • Białka ubić z cukrem na sztywno.  
  • Do masy przesiać cukier puder i delikatnie, ale bardzo dokładnie wymieszać.
Oziębione białka ubić łatwiej i piana będzie miała większą objętość.
Jednak piana z białka o temperaturze pokojowej będzie
bardziej stabilna, nie popęka w czasie pieczenia,
a upieczone spody będą grubsze.

  • Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć 12 - 15 koszyczków, posypać cukrem pudrem odczekać, aż na powierzchni utworzy się skorupka i posypać drugi raz.
  • Piec przez 5 min w T 140C i 40-60 min w T90C. Pozostawić do ostygnięcia
  •  Czekoladę rozpuścić razem z olejem w mikrofalówce albo w kąpiele wodnej i posmarować środek bezowych koszyczków.   


Krem 
                Może to być bita śmietanka, krem maślany, 
                           krem z serka śmietankowego.  
                          Moja wersja kremu to krem limonkowy:

200 g - serka śmietankowego - z lodówki
ok. 200 g - kremu angielskiego z limonki (curd) - schłodzonego



Krem angielski z limonki (curd)
100 ml - soku z limonki (ok. 3 szt)
starta skórka z 3 limonek
100 g - cukru
1 żółtko
50 g - masła T pokojowej
4 g - żelatyny
20 g - wody
 
  • Żelatynę zalać wodą i odstawić do napęcznienia.
  • Żółtko, cukier, sok i skórkę z limonki zmiksować i gotować na małym ogniu mieszając trzepaczką, aż krem zgęstnieje - osiągnie T 82 - 85C (2-3 min.).
  • Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce  do rozpuszczenia żelatyny. Nie gotować!
  • Do kremu dodać masło i żelatynę, zmiksować. Przelać do słoiczka i schłodzić w lodówce.
  •  Zmiksować serek i krem i przełożyć do rękawa cukierniczego. Wypełnić kremem koszyczki, a następnie udekorować owocami.

2 komentarze: