04.07.2015

Tarta mocno cytrynowa









           

składniki na tartę o śr. 26 cm

Spod

70 g - masła

140 g - mąki tortowej

50 g - cukru

1 żółtko
starta skórka z 1 cytryny

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zgniatać! 
  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 15 min, albo do lodówki na 30 min.
  •  Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min. 


Nadzienie cytrynowe (krem angielski - curd)
200 g - cukru
50 g - mąki
starta skórka z 1 cytryny
 4 jajka
200 ml - soku z cytryny (z ok. 3 dużych)*
- jeśli chcecie aby tarta była delikatnie cytrynowa, 100 g soku można zastąpić 100g wody, mleka albo śmietanki
  • Wszystkie składniki zmiksować do połączenia i wylać na tartę.
  • Wypiekać ok. 20 - 30 min aż masa się zetnie - nadzienie na środku ma delikatnie się trząść przy poruszeniu (można dotknąć wierzch tarty palcem).
  • Po ostygnięciu oprószyć cukrem pudrem.     


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz