02.07.2015

Marmoladki owocowe


Dla miłośników żelek.
Tym razem oprócz pektyny dodałam 
żelatynę.
Marmoladki wyszły mniej delikatne, 
ale nie takie gumowate jak żelki.
Po prostu przepyszne! 












Brzoskwinia z estragonem










Truskawka z rabarbarem,bazylią
 i rozmarynem















Brzoskwinia z estragonem (ok. 1 kg)
500g - zmiksowanych brzoskwiń
12 g - pektyny

15 g - żelatyny
30- g - wody 600 g - cukru
1 gałązka estragony (ok. 50 cm)
 4 g - kwasku cytrynowego

  • Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
  • Pektynę połączyć z 50g cukru i dobrze wymieszać.
  • Brzoskwinie zmiksować razem z listkami estragonu i lekko podgrzać (50-60C), dodać do nich pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
  • Dodać pozostały cukier, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
  • Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać.
  • Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce - nie gotować   i dodać do marmolady.
  • Przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm. 
Jeśli nie ma formy silikonowej, można użyć plastykowy pojemnik posmarowany olejem.
  •  Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.
  • Każdy kawałek obtoczyć w cukrze, wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do wysuszenia na 10 - 12 godzin. Następnie odwrócić marmoladki spodem do góry i pozostawić na kolejne 10 - 12 godzin.  
Nie wkładać do lodówki!
Przechowywać w T pokojowej.
 



Truskawka z rabarbarem  
300 g - truskawek
200 g - rabarbaru (pokroić na małe kawałki)
600 g - cukru
10 dużych listków bazylii 
mała gałązka rozmarynu ( ok. 10cm)
12 g - pektyny 
15 g - żelatyny 
30 - g - wody 
4 g - kwasku cytrynowego 
  • Żelatynę wsypać do wody i pozostawić do napęcznienia.
  • Pektynę połączyć z 50g cukru i dobrze wymieszać.
  • Truskawki zmiksować razem z listkami bazylii i rozmarynu, dodać rabarbar w kawałkach i lekko podgrzać (50-60C). Zmiksować. Dodać pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
  • Dodać pozostały cukier, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C. 
  • Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać. 
  • Żelatynę z wodą podgrzać w mikrofalówce - nie gotować   i dodać do marmolady. 
  • Przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm.  
Jeśli nie ma formy silikonowej, można użyć plastykowy pojemnik posmarowany olejem.
  •  Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.
  • Każdy kawałek obtoczyć w cukrze, wyłożyć na papier do pieczenia i pozostawić do wysuszenia na 10 - 12 godzin. Następnie odwrócić marmoladki spodem do góry i pozostawić na kolejne 10 - 12 godzin.  
Nie wkładać do lodówki!
Przechowywać w T pokojowej.
 

1 komentarz:

  1. Tak się składa, że uwielbiam żelki i to co prezentujesz, to dla mnie cudeńka.

    OdpowiedzUsuń