składniki na 1 kg marmoladek
500g - zmiksowanych brzoskwiń
10 g - pektyny
600 g - cukru
4 g - kwasku cytrynowego
- Pektynę połączyć z 40g cukru i dobrze wymieszać.
- Zmiksowane brzoskwinie lekko podgrzać (50-60C), dodać do nich pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
- Dodać pozostały cukier, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
- Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm.
- Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.
- Obtoczyć w drobnym cukrze i pozostawić w T pokojowej na dobę, a lepiej - dwie (powstanie delikatna skorupka) .
smacznego!
o rany! smak dziecinstwa!
OdpowiedzUsuńjakie cudne! przypominają mi ulubione słodycze, które przywiozłam w tym roku z Turcji :)
OdpowiedzUsuńZ Turcji raczej przywiozłaś rachatłukum :)
Usuń