04.09.2014

Sernik dyniowy


- coś niesamowitego!



Ma piękny kolor, 
jest delikatny i kremowy.




składniki na 2 serniki śr. 20 -21 cm (albo jeden 30x20 cm)


ciasto kruche
150 g - mąki tortowej
100 g - masła
50 g - cukru
1jajko

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zagniatać!
  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na godzinę.
  •  Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min. 
  • W między czasie zrobić ciasto biszkoptowe.
3 jajka
80 g - cukru
80 g - mąki tortowej
cukier waniliowy
  •  Jajka i cukier ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości  w 3-4 razy!) 
  • Dodać mąkę i delikatnie wymieszać ciasto  szpatułką w kierunku od dna ku górze.
  • Podpieczony spod z ciasta kruchego posmarować dżemem brzoskwiniowym, na dżem wylać ciasto biszkoptowe i upiec spod przez 10 - 15 min.





masa serowa
700 g - serka śmietankowego
3 jajka
180 g - cukru
50 g - skrobi kukurydzianej
cukier waniliowy
500 g - puree z dyni*
  •  Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
  • Wyjąć spod z piekarnika i obniżyć temperaturę do 150C.
  • Na spod wyłożyć masę serową. 
  • Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a  pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
  • Wypiekać ok. 30 - 40 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  • Jedną szklankę dżemu brzoskwiniowego lekko podgrzać i posmarować nim wierzch sernika.    

* Ok. 1 kg dyni umyć, oczyścić z nasion i włókien (skórę pozostawić), pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C i piec do miękkości (ok. 40 - 5o min).
     Po ostygnięciu oddzielić miąższ od skórki i zmiksować    





bon appétit

2 komentarze: