- coś niesamowitego!
Ma piękny kolor,
jest delikatny i kremowy.
składniki na 2 serniki śr. 20 -21 cm (albo jeden 30x20 cm)
ciasto kruche
150 g - mąki tortowej
100 g - masła
50 g - cukru
1jajko
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na godzinę.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
- W między czasie zrobić ciasto biszkoptowe.
80 g - cukru
80 g - mąki tortowej
cukier waniliowy
- Jajka i cukier ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości w 3-4 razy!)
- Dodać mąkę i delikatnie wymieszać ciasto szpatułką w kierunku od dna ku górze.
- Podpieczony spod z ciasta kruchego posmarować dżemem brzoskwiniowym, na dżem wylać ciasto biszkoptowe i upiec spod przez 10 - 15 min.
masa serowa
700 g - serka śmietankowego
3 jajka
180 g - cukru
50 g - skrobi kukurydzianej
cukier waniliowy
500 g - puree z dyni*
- Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
- Wyjąć spod z piekarnika i obniżyć temperaturę do 150C.
- Na spod wyłożyć masę serową.
- Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
- Wypiekać ok. 30 - 40 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
- Jedną szklankę dżemu brzoskwiniowego lekko podgrzać i posmarować nim wierzch sernika.
* Ok. 1 kg dyni umyć, oczyścić z nasion i włókien (skórę pozostawić), pokroić na kawałki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórką do dołu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160C i piec do miękkości (ok. 40 - 5o min).
Po ostygnięciu oddzielić miąższ od skórki i zmiksować
bon appétit
Chyba musze wyprobowac!
OdpowiedzUsuńPolecam :)
OdpowiedzUsuń