Ciasto, babka, a może pudding?
Nie wiem co to jest,
ale to jest boskie!
Dla miłośników czekolady... i nie tylko
składniki na formę pojemn. ok 1,5 l albo 8-9 miseczek śr. 8 cm
180 g - mąki tortowej
110 g - cukru
15 g - kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g - oleju
1 jajko
125 g - maślanki
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Dodać jajko, olej i maślankę i dokładnie wymieszać.
- Naczynie do pieczenia (ceramiczną albo żaroodporne) posmarować masłem i wyłożyć ciasto.
- 150 g cukru brązowego i 15 g kakao wymieszać i ostrożnie rozprowadzić na powierzchni ciasta.
- Na wierzch ciasta wylać 200 ml ciepłego mleka za pomocą łyżki - bardzo ostrożnie.
- Piec w T 160C ok. 35 - 40 min, małe - ok. 20 - 25 min.
- Lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Deser najlepiej smakuje na ciepło!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz