06.09.2014

Deser czekoladowy


Ciasto, babka, a może pudding?
Nie wiem co to jest,
ale to jest boskie!






Dla miłośników czekolady... i nie tylko 




 składniki na formę pojemn. ok 1,5 l albo 8-9 miseczek śr. 8 cm
180 g - mąki tortowej
110 g - cukru
15 g - kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 g - oleju
1 jajko
125 g - maślanki
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • Dodać jajko, olej i maślankę i dokładnie wymieszać.
  • Naczynie do pieczenia (ceramiczną albo żaroodporne) posmarować masłem i wyłożyć ciasto.

  • 150 g cukru brązowego i 15 g kakao wymieszać i ostrożnie rozprowadzić na powierzchni ciasta.
  • Na wierzch ciasta wylać 200 ml ciepłego mleka za pomocą łyżki - bardzo ostrożnie. 







  • Piec w T 160C ok. 35 - 40 min, małe - ok. 20 - 25 min.
  • Lekko ostudzić i posypać cukrem pudrem.




Deser najlepiej smakuje na ciepło!





bon appétit


Przepis pochodzi stąd 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz