ganache
200 g - gorzkiej czekolady
200 g - gorzkiej czekolady
25 g - glukozy (cukru)
160 g - śmietanki 30%
50 g - masła 82% w temperaturze pokojowej
1 łyżka - rumu
2 łyżki - grubego cukru trzcinowego
2 łyżeczki - herbaty earl-grey
gałka muszkatowa
gałka muszkatowa
- Herbatę wsypać do szklanki i zalać 50 ml gorącej śmietanki. Ostudzić, szklankę przykryć i pozostawić na 12 godzin w lodówce, przecedzić.
- Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski.
- Śmietankę i glukozę podgrzać do 82-85°C. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
- Dodać masło i wymieszać, następnie dodać rum, gałkę muszkatową i znów dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do plastykowej/silikonowej foremki (ok.20x20 cm) i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać.
Pokroić ganache w małą kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze, albo w kakao.
smacznego!
Wygląda nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńI smakuje tak samo :)
OdpowiedzUsuńIntrygujący pomysł, zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuń