9.09.2014

Kostka truflowa "earl grey"










ganache 
200 g - gorzkiej czekolady

25 g - glukozy (cukru)

160 g - śmietanki 30%

50 g - masła 82% w temperaturze pokojowej

1 łyżka - rumu 2 łyżki - grubego cukru trzcinowego
2 łyżeczki - herbaty earl-grey    
 gałka muszkatowa  

  • Herbatę wsypać do szklanki i zalać 50 ml gorącej śmietanki. Ostudzić, szklankę przykryć i pozostawić na 12 godzin w lodówce, przecedzić.
  • Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski.
  • Śmietankę i glukozę podgrzać do 82-85°C. Zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.
 Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.

  • Dodać masło i wymieszać, następnie dodać rum, gałkę muszkatową i znów dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać cukier i jeszcze raz dokładnie wymieszać.
  • Przełożyć masę do plastykowej/silikonowej foremki (ok.20x20 cm) i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać.
 Po tym czasie masa stężeje i z niej można będzie lekko uformować kulki.






Pokroić ganache w małą kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze, albo w kakao.

 


smacznego!

3 komentarze: