Najlepszy deser na lato - SERNIK!
Każdy - i na zimno, i pieczony!
I jak ja mogłam nie lubić serników ;o
składniki na śr. 22 cm (albo 20x20 cm)
ciasto kruche
75 g - mąki tortowej
50 g - masła
25 g - cukru
1 żółtko
- Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym.
- Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na godzinę.
- Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min.
- W między czasie zrobić ciasto biszkoptowe.
50 g - cukru
50 g - mąki tortowej
cukier waniliowy
- Jajka i cukier ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości w 3-4 razy!)
- Dodać mąkę i delikatnie wymieszać ciasto szpatułką w kierunku od dna ku górze.
- Podpieczony spod z ciasta kruchego posmarować grubą warstwą dżemu z czerwonej porzeczki, na dżem wylać ciasto biszkoptowe i upiec spod przez 10 - 15 min.
700 g - serka śmietankowego
3 jajka
150 g - cukru
30 g - skrobi kukurydzianej
1 szklanka czerwonej porzeczki (owoce mogą być dowolne)
- Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
- Wyjąć spod z piekarnika i obniżyć temperaturę do 150C.
- Na spod wyłożyć masę serową.
- Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
- Wypiekać ok. 30 - 40 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
smacznego :)
Jak dawno nie jadłam sernika, pychotka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.