27.08.2014

Sernik na podwójnym cieście

Najlepszy deser na lato - SERNIK!
Każdy - i na zimno, i pieczony!
 


 I jak ja mogłam nie lubić serników ;o





składniki na śr. 22 cm (albo 20x20 cm)

ciasto kruche
75 g - mąki tortowej
50 g - masła
25 g - cukru
1 żółtko

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zagniatać!
  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na godzinę.
  •  Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min. 
  • W między czasie zrobić ciasto biszkoptowe.
2 jajka
50 g - cukru
50 g - mąki tortowej
cukier waniliowy
  •  Jajka i cukier ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości  w 3-4 razy!) 
  • Dodać mąkę i delikatnie wymieszać ciasto  szpatułką w kierunku od dna ku górze.
  • Podpieczony spod z ciasta kruchego posmarować grubą warstwą dżemu z czerwonej porzeczki, na dżem wylać ciasto biszkoptowe i upiec spod przez 10 - 15 min.
masa serowa
700 g - serka śmietankowego
3 jajka
150 g - cukru
30 g - skrobi kukurydzianej
1 szklanka czerwonej porzeczki (owoce mogą być dowolne) 
  •  Wszystkie składniki włożyć do miski i dokładnie wymieszać.
  • Wyjąć spod z piekarnika i obniżyć temperaturę do 150C.
  • Na spod wyłożyć masę serową. 
  • Formę z sernikiem umieścić na ruszcie piekarnika, a  pod rusztem wstawić dużą formę do pieczenia i wlać w nią zagotowaną wodę (ok. 2 l).
  • Wypiekać ok. 30 - 40 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.



smacznego :)

1 komentarz:

  1. Jak dawno nie jadłam sernika, pychotka :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń