Przypadkowo trafiłam na zdjęcie tortu.
Jednak ten przepis mnie nie zaciekawił.
Najpierw chciałam co nieco w nim zmienić,
lecz (jak to zazwyczaj u mnie bywa) od tortu pozostała
tylko nazwa.
świąteczny wariant - kwiatek został zrobiony z czekolady
Ciasto
3 jaka
200 g cukru
150 g oleju rzepakowego
1 szklanka
jogurtu typa greckiego (śmietanka zakwaszana, serek, twaróg)
300 g mąki
tortowej (ok. 2 szklanek)
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
szczypta
soli
skórka otarta z 1 pomarańcza
- Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia
- Do drugiej miski umieścić jajka, wsypać cukier i ubijać aż masa zbieleje i będzie gęsta.
- Ciągle ubijając, dodawać olej.
- Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 jogurtu - wymieszać, znów – mąkę, jogurt, mąkę, resztę jogurtu i resztę mąki. Dokładnie wymieszać
- Blachę (u mnie 30 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
- Piec ok. 15
min w T 170°C z termoobiegiem.Studzić na kratce
Krem
200 g masła160 g cukru90 g białko (ok. 2,5 szt.)60 g wody200g serku4 łyżeczki kawy zbożowej½ łyżeczki alkoholu1 mały słoiczek (ok. 200 ml) dżemu pomarańczowego - 2 łyżki dżemu zostawić do posmarowania spodu.
WAŻNE!Wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej!
- Przygotować bezę włoską: w rondelku zagotować wodę z cukrem do T 117°C – „do piórka”
- W między czasie ubić na sztywno 2 białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać gorący syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać dopóki beze nie ostygnie (40-45°C) i nie będzie gęsta. Odstawić do ostygnięcia.
- Masło utrzeć na puch razem z dżemem.
- Serek lekko zmiksować.
- Połączyć masło, serek i beze i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać.
Z upieczonego ciasta wycinamy spod dla naszego tortu - miskę albo głęboką salaterkę postawić na ciasto i mocno docisnąć.
Miskę wyłożyć folią spożywczą.Resztę ciasta pokroić na małe kawałki (2x2 cm).Każdy kawałek ciasta zanurzać w kremie i wkładać do miski.
Całość przykryć spodem biszkoptowym, posmarowanym dżemem.
Wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny (lepiej na noc).
Wyłożyć tort na talerz, odwracając do góry dnem, zdjąć miskę i folię.
Udekorować roztopioną czekoladą
SMACZNEGO!
Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.
OdpowiedzUsuńDodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.
www.nps-mix.pl/konkurs
Nagrody:
www.najlepszeprzyprawyswiata.pl
Zapraszam :)
Łał, imponujące :)
OdpowiedzUsuńcudny :)
OdpowiedzUsuń