28.11.2013

Tort miodowo-karmelowy.

Tort na urodziny męża


Bardzo smaczny i łatwy tort z dzieciństwa




Składniki na 16 krążków śr. 20cm, albo 8 kr. śr. 30 cm 
310 g - cukru
130 g - miodu(u mnie - wrzosowy)
200 g - masła
3 jajka
780 g - maki (typ 450) - ok. 5 szklanek
19 g - sody - ok. 1½ łyżki
  1. Podgrzać miód razem z masłem w mikrofalówce wprawie do wrzątku.
  2. Cukier wsypać do garnka z grubym dnem i karmelizować. Gdy karmel będzie złocisty, przerwać karmelizację, dodając masło i miód. Odstawić karmel do ostygnięcia (~ 70°C)
  3. Dodać ⅓ mąki i po kolei jajka - wymieszać.
  4. Sodę wymieszać razem z resztą mąki i wsypać do ciasta. Wymieszać, sformować kulę, przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia. Na początku ciasto będzie się kleiło, ale po ostygnięciu przestanie.
  5. Podzielić ciasto na 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na krążek o śr. 21cm i wypiekać w T 160°C przez 5 min. Od razu spody będą bardzo mięciutkie, ale po ostygnięciu zrobią się bardzo twarde. 
Krem
300 g serku + 200ml jogurtu naturalnego - na tort z 8 spodów.

Każdy spod  posmarować kremem.

Na jeden posmarowany spod łożyłam drobno pokrojone wiśnie w rumie, na następny - grylaż. 


smacznego!
 

Spody wychodzą bardzo aromatyczne i słodkie, więc krem ma być neutralny. 
Kwaskowe wiśnie (albo inny owoc) i lekko chrupiący grylaż tworzą wyśmienitą kompozycję smakową.

3 komentarze:

  1. musi być strasznie słodki, ale i tak zjadłabym pół ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. strasznie słodki nie jest - bo krem bez cukru. Rodzina powiedziała, że jest to najsmaczniejszy tort ze wszystkich :)

      Usuń
  2. Pyszny, uwielbiam takie miodowe przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń