Składniki na 16 krążków śr. 20cm, albo 8 kr. śr. 30 cm
310 g - cukru
130 g - miodu(u mnie - wrzosowy)
200 g - masła
3 jajka
780 g - maki (typ 450) - ok. 5 szklanek
19 g - sody - ok. 1½ łyżki
- Podgrzać miód razem z masłem w mikrofalówce wprawie do wrzątku.
- Cukier wsypać do garnka z grubym dnem i karmelizować. Gdy karmel będzie złocisty, przerwać karmelizację, dodając masło i miód. Odstawić karmel do ostygnięcia (~ 70°C)
- Dodać ⅓ mąki i po kolei jajka - wymieszać.
- Sodę wymieszać razem z resztą mąki i wsypać do ciasta. Wymieszać, sformować kulę, przykryć folią i pozostawić do ostygnięcia. Na początku ciasto będzie się kleiło, ale po ostygnięciu przestanie.
- Podzielić ciasto na 16 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować na krążek o śr. 21cm i wypiekać w T 160°C przez 5 min. Od razu spody będą bardzo mięciutkie, ale po ostygnięciu zrobią się bardzo twarde.
300 g serku + 200ml jogurtu naturalnego - na tort z 8 spodów.
Każdy spod posmarować kremem.
Na jeden posmarowany spod łożyłam drobno pokrojone wiśnie w rumie, na następny - grylaż.
smacznego!
Spody wychodzą bardzo aromatyczne i słodkie, więc krem ma być neutralny.
Kwaskowe wiśnie (albo inny owoc) i lekko chrupiący grylaż tworzą wyśmienitą kompozycję smakową.
Kwaskowe wiśnie (albo inny owoc) i lekko chrupiący grylaż tworzą wyśmienitą kompozycję smakową.
musi być strasznie słodki, ale i tak zjadłabym pół ;)
OdpowiedzUsuństrasznie słodki nie jest - bo krem bez cukru. Rodzina powiedziała, że jest to najsmaczniejszy tort ze wszystkich :)
UsuńPyszny, uwielbiam takie miodowe przekładańce ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń