16.12.2013

Tort marchewkowy na oleju rzepakowym



 z pomarańczowo-korzenną nutą –

idealnie pasuje na świąteczny stół





składniki na biszkopt Ø22
250 g - mąka typ 450
przyprawa piernikowa – 2 łyżeczki (goździka, gałka muszkatowa, cynamon, imbir)
10 g - soda
100 g - orzech włoski
jajka – 4 szt.
200 g - cukier
200 ml - olej rzepakowy
300 g - drobno startej marchwi
1.  Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, przyprawę i orzech włoski. Wszystko wymieszać.
2.  W drugiej misce ubić jajka z cukrem aż masa zbieleje i będzie gęsta.
3.  Ubijać na wysokich obrotach i, stopniowo wlewając olej, ubijać, aż masa będzie pyszna.
4.  Do powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i dokładnie wymieszać albo zmiksować na najmniejszych obrotach .
5.  Dodać marchew i dokładnie wymieszać.
6.  Piec przez ok. 50 – 60 min. (do suchego patyczka) w T 170°C z termoobiegiem.

Studzić na kratce. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej.

Biszkopt  wychodzi mięsistym, w miarę słodkim  i  wilgotnym bo jest  z dodatkiem oleju.



dżem pomarańczowy
2 dużych pomarańcza
cukier 
imbir



  • Pomarańcze dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw lub nożykiem obrać dość cieniutko skórę (całą pomarańczową część, bez białej, która nadaje goryczy). 
  • Skórkę pokroić na cieniutkie paseczki – ok. 1 – 2 mm. 
  • Następnie owoce obrać całkowicie z białej części. Miąższ pokroić na drobne kawałki i zważyć. 
  • Do garnka wsypać tyle cukru, ile ważą pomarańczy, dodać pokrojone pomarańcze i skórkę, imbir i gotować 15 – 30 min – do uzyskania gęstej konsystencji.  

kem
500 g - serka śmietankowego
2 łyżki dżemu pomarańczowego

  • Serek ubić razem z dżemem na puszystą masę.

Składamy tort

  • Odłożyć 3 łyżki kremu do posmarowania boków tortu. 
  • Biszkopt kroimy poziomo na 3 części. 
  • Każdy blat tortu smarujemy najpierw dżemem, a następnie kremem i układamy jeden na drugim. 
  • Odłożonym kremem posmarować boki tortu. 
  • Tort wstawić do zamrażarki na 2 godziny.

polewa lustrzana (glasaż)
60 g – wody
110 g – cukru
6 g – żelatyny
20 g – wody
100 g – białej czekolady
50 g – śmietanki kremówki

  • zagotować 60 g wody razem z cukrem do całkowitego  rozpuszczenia cukru 
  • żelatynę namoczyć  w 20 g zimnej wody 
  • czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką 
  • połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać 
  • ostudzić do 40 - 45°C

Wyjąć tort z zamrażarki i wylać na niego  polewę, udekorować.

Wstawić tort do lodówki do zastygnięcia polewy.










wesołych i radosnych Świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz