z pomarańczowo-korzenną nutą –
idealnie pasuje na
świąteczny stół
składniki na biszkopt Ø22
250
g - mąka typ 450
przyprawa
piernikowa – 2 łyżeczki (goździka, gałka muszkatowa, cynamon, imbir)
10 g
- soda
100
g - orzech włoski
jajka
– 4 szt.
200
g - cukier
200
ml - olej rzepakowy
300
g - drobno startej marchwi
1. Do
miski przesiać mąkę, dodać sodę, przyprawę i orzech włoski. Wszystko wymieszać.
2. W drugiej
misce ubić jajka z cukrem aż masa zbieleje i będzie gęsta.
3. Ubijać
na wysokich obrotach i, stopniowo wlewając olej, ubijać, aż masa będzie pyszna.
4. Do
powstałej masy wsypać zawartość miski z mąką i dokładnie wymieszać albo
zmiksować na najmniejszych obrotach .
5. Dodać
marchew i dokładnie wymieszać.
6. Piec
przez ok. 50 – 60 min. (do suchego patyczka) w T 170°C z termoobiegiem.
Studzić
na kratce. Biszkopt lepiej upiec dzień wcześniej.
Biszkopt wychodzi mięsistym, w miarę słodkim i wilgotnym
bo jest z dodatkiem oleju.
dżem pomarańczowy
2
dużych pomarańcza
cukier
imbir
imbir
- Pomarańcze dokładnie umyć. Obieraczką do warzyw lub nożykiem obrać dość cieniutko skórę (całą pomarańczową część, bez białej, która nadaje goryczy).
- Skórkę pokroić na cieniutkie paseczki – ok. 1 – 2 mm.
- Następnie owoce obrać całkowicie z białej części. Miąższ pokroić na drobne kawałki i zważyć.
- Do garnka wsypać tyle cukru, ile ważą pomarańczy, dodać pokrojone pomarańcze i skórkę, imbir i gotować 15 – 30 min – do uzyskania gęstej konsystencji.
kem
500
g - serka śmietankowego
2
łyżki dżemu pomarańczowego
- Serek ubić razem z dżemem na puszystą masę.
Składamy tort
- Odłożyć 3 łyżki kremu do posmarowania boków tortu.
- Biszkopt kroimy poziomo na 3 części.
- Każdy blat tortu smarujemy najpierw dżemem, a następnie kremem i układamy jeden na drugim.
- Odłożonym kremem posmarować boki tortu.
- Tort wstawić do zamrażarki na 2 godziny.
polewa lustrzana (glasaż)
60 g
– wody
110
g – cukru
6 g –
żelatyny
20 g
– wody
100
g – białej czekolady
50 g
– śmietanki kremówki
- zagotować 60 g wody razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru
- żelatynę namoczyć w 20 g zimnej wody
- czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem ze śmietanką
- połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
- ostudzić do 40 - 45°C
Wyjąć
tort z zamrażarki i wylać na niego
polewę, udekorować.
Wstawić
tort do lodówki do zastygnięcia polewy.
wesołych i radosnych Świąt!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz