29.12.2013

Tort "Bûche de Noël" -



 "Ptasie mleczko"

tym razem z wykorzystaniem portweinu


 
Miałam  tydzień "Ptasiego mleczka",
ale tym razem w propozycji świątecznej -
Bûche de Noël - bożonarodzeniowe polano

To świąteczny tort,  który jest  spożywany w czasie
 Świąt Bożego Narodzenia
 we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii... 



  Zazwyczaj jest to rolada biszkoptowa z kremem maślanym, przypominająca pień drzewa

  W ostatnich latach wygląd tego tortu bardzo się zmienił.

 

  Teraz robią go w takich foremkach:

Forma półokrągła do ciasta




 biszkopt

3 żółtka
60 g cukru 
60 g mąki tortowej 
  • Utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę
  • .Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 
  • Obrysować na papierze do pieczenia foremkę, wyłożyć ciasto i wypiekać ok. 10-15 min w 170°C.
  •  Upieczone ciasto ostudzić na kratce. 
Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche! 
Foremkę (35cm x 10cm x 5 cm) wyłożyć folią spożywczą.

krem

200 g -  masła T° pokojowej
100 g -  mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml - ulubionego wina (w moim przypadku - portwein)
300 g – cukru
6g – agar-agaru
50 g - drobno posiekanej gorzkiej czekolady 
2 białka (ok. 80 g)
  • Masło utrzeć razem z mlekiem zagęszczonym na puszystą masę. 
  • Z  wina, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić). 
  •  W między czasie ubić na sztywno białko z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
  •  Ubijać aż masa ostygnie (~45°C) i będzie gęsta. 
  • Do masła  dodawać po łyżce ubite białko . Cały czas ubijać na niskich obrotach. 
  • Wsypać do kremu posiekaną czekoladę, wymieszać.
   Napełnić foremkę kremem i stuknąć nią delikatnie parę razy o blat, tak by pozbyć się pęcherzyków powietrza, przykryć biszkoptem i lekko docisnąć.

   Wstawić tort do zamrażarki przynajmniej na 2 godziny.


polewa lustrzana (glasaż)
4 g - żelatyny
70 g - śmietanki kremówki
20 g - kakao
70 g - gorzkiej czekolady
10 g - masła
30 g - wody
90 g - cukru
  • zagotować 30 g wody razem z cukrem do całkowitego  rozpuszczenia cukru 
  • żelatynę rozpuścić  w śmietance
  • czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem z masłem
  • połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać 
  • ostudzić do 40 - 45°C 

Wyjąć tort z zamrażarki i z foremki i  umieścić go na kratce (biszkoptem do dołu). 

Wylać na tort  polewę, udekorować.

Wstawić tort do lodówki do zastygnięcia polewy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz