"Ptasie mleczko"
tym razem z wykorzystaniem portweinu
Miałam tydzień "Ptasiego mleczka",
ale tym razem w propozycji świątecznej -
Bûche de Noël - bożonarodzeniowe polano
To świąteczny tort, który jest spożywany w czasie
Świąt Bożego Narodzenia
we Francji, Włoszech, Hiszpanii, Portugalii...
W ostatnich latach wygląd tego tortu bardzo się zmienił.
Teraz robią go w takich foremkach:
biszkopt
3 żółtka
60 g cukru
60 g mąki tortowej
60 g cukru
60 g mąki tortowej
- Utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę
- .Dodać mąkę i dokładnie wymieszać.
- Obrysować na papierze do pieczenia foremkę, wyłożyć ciasto i wypiekać ok. 10-15 min w 170°C.
- Upieczone ciasto ostudzić na kratce.
Ciasto po upieczeniu jest bardzo kruche!
Foremkę (35cm x 10cm x 5 cm) wyłożyć folią spożywczą.
krem
200 g
- masła T° pokojowej
100 g - mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml - ulubionego wina (w moim przypadku - portwein)
300 g – cukru
6g – agar-agaru
50 g - drobno posiekanej gorzkiej czekolady
2 białka (ok. 80 g)
100 g - mleka zagęszczonego słodzonego
100 ml - ulubionego wina (w moim przypadku - portwein)
300 g – cukru
6g – agar-agaru
50 g - drobno posiekanej gorzkiej czekolady
2 białka (ok. 80 g)
- Masło utrzeć razem z mlekiem zagęszczonym na puszystą masę.
- Z wina, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić na sztywno białko z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem.
- Ubijać aż masa ostygnie (~45°C) i będzie gęsta.
- Do masła dodawać po łyżce ubite białko . Cały czas ubijać na niskich obrotach.
- Wsypać do kremu posiekaną czekoladę, wymieszać.
Wstawić tort do zamrażarki przynajmniej na 2 godziny.
polewa lustrzana (glasaż)
4 g - żelatyny
70 g - śmietanki kremówki
20 g - kakao
70 g - gorzkiej czekolady
10 g - masła
30 g - wody
90 g - cukru
- zagotować 30 g wody razem z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru
- żelatynę rozpuścić w śmietance
- czekoladę rozpuścić w mikrofalówce razem z masłem
- połączyć ze sobą wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
- ostudzić do 40 - 45°C
Wyjąć
tort z zamrażarki i z foremki i umieścić go na kratce (biszkoptem do dołu).
Wylać na tort polewę, udekorować.
Wylać na tort polewę, udekorować.
Wstawić
tort do lodówki do zastygnięcia polewy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz