20.09.2017

Chleb bananowy wg przepisu Gaston Lenôtre /Pain aux bananes


nie jest to typowy chlebek,
przypomina raczej ciasto biszkoptowe,
znakomicie sprawdzi się jako spod tortowy





i na dodatek jest łatwy w  wykonaniu


składniki na foremkę ok. 35 x 11 cm
2 jajka L
220 g- cukru
140 g - oleju (w przepisie - masło)
300 g - zmiksowanego banana (ok. 450 g bananów)
280 g -mąki
10 g - proszku do pieczenia
2 g - soli
100 g - rodzynek 
60 g - orzechów pekan (wykorzystałam miks) - podsmażyć na suchej patelnie  
gałka muszkatołowa
skórka cytrynowa
  • Nagrzać piekarnik do 170C.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, rodzynki, orzechy, startą gałkę muszkatołową, skórką cytrynową.
  • Ubić jajka z cukrem, pod koniec ubijania najpierw dodać olej, a potem banany, zmiksować. 
  • Do powstałej masy wsypać suche składniki, zmiksować.
  • Napełnić ciastem foremkę i wypiekać 30 - 40 min (do suchego patyku). Po 10 min przeciąć keks wzdłuż nożem na gł. ok. 0,5cm, wtedy po upieczeniu keks będzie miał ładne pęknięcie.
  • Studzić na kratce.
  • Za raz po upieczeniu chlebek można posmarować karmelem bananowym
karmel bananowy
100 g - cukru
100 g - zmiksowanego banana
1 łyżka - masła w T pokojowej    
  • Podgrzać banany w mikrofalówce.
  • Do nagrzanego rondelka wsypać cukier. Podgrzewać na wolnym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Zwiększyć ogień i podgrzewać, aż karmel będzie złocisty. 
  • Przerwać karmelizację dodając najpierw masło (wymieszać), a następnie ciepły banany. Dokładnie wymieszać.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz