Co to jest krem-zefir?
Jest to przepyszny krem robiony z ubitych białek, dżemu owocowego i środka żelującego.
Trochę przypomina marshmallow.
ciasto migdałowe
125 g masła
210 g mąki
85 g drobnego cukru
1 jajko
25 g mielonych migdałów
4 g soli
krem
200 g dżemu brzoskwiniowego
100 g cukru
60 g wody
6 g agaru
3 białka
250 g drobno pokrojonych brzoskwiń z puszki
Ciasto
- Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, migdały, sól. Wszystko wymieszać.
- Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do miski z mąką. Wszystko wstawić do lodówki na 30 min.
- Roztrzepać jajko w małej miseczce i wstawić do lodówki na 30min.
- Do suchych składników dodać schłodzone jajko i wszystko posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto do momentu, aż składniki się połączą.
- Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny.
- Schłodzonym ciastem wypełnić 15 foremek do babeczek i upiec w temperaturze 180° ok. 15-20 min.
- Studzić na kratce.
Krem - zefir.
- Z wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
- W między czasie ubić na sztywno białko razem z dżemem,
pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (~40°C) i będzie gęsta. - Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki
- Babeczki wyjąć z foremek, napełnić pokrojonymi brzoskwiniami, na brzoskwinie wycisnąć krem-zefir.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz