24.01.2014

Babeczki z zefirem brzoskwiniowym



Co to jest krem-zefir?
 Jest to przepyszny krem robiony z ubitych białek, dżemu owocowego i środka żelującego. 
Trochę przypomina marshmallow.

ciasto migdałowe
125 g masła
210 g mąki
85 g drobnego cukru
1 jajko
25 g mielonych migdałów
4 g soli 

krem
200 g dżemu brzoskwiniowego
100 g cukru
60 g wody
6 g agaru
3 białka

250 g drobno pokrojonych brzoskwiń z puszki

 
Ciasto
  • Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, migdały, sól. Wszystko wymieszać.
  • Masło pokroić na małe kawałki i włożyć do miski z mąką. Wszystko wstawić do lodówki na 30 min.
  • Roztrzepać jajko w małej miseczce i wstawić do lodówki na 30min.
  • Do suchych składników dodać schłodzone jajko i wszystko posiekać nożem. Szybko zagnieść ciasto do momentu, aż składniki się połączą. 
  • Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość 2 cm., zwinąć w rolkę i włożyć do lodówki na 2 godziny. 
  • Schłodzonym ciastem wypełnić 15 foremek do babeczek i upiec w temperaturze 180° ok. 15-20 min.
  • Studzić na kratce.


Krem - zefir.
  • Z  wody, agar-agaru i cukru ugotować syrop 110°C (gruba nić). 
  • W między czasie ubić na sztywno białko razem z dżemem,
    pod koniec ubijania dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (~40°C) i będzie gęsta. 
  • Krem przełożyć  do rękawa cukierniczego z nasadką w kształcie gwiazdki

  • Babeczki wyjąć z foremek, napełnić pokrojonymi brzoskwiniami, na brzoskwinie wycisnąć krem-zefir.




smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz