27.01.2014

Wafelki z kremem toffi




Moja córka uwielbia wafelki z toffi. 

Ale niestety, w skład masy toffi wchodzi margaryna.

Jak już pisałam wcześniej, 

nie używam margaryny -

staram się odżywiać moją rodzinę zdrowo,

więc  zrobiłam toffi sama.

To nie jest trudne!



   Na 9 ciasteczek nam będzie potrzebne:
18 szt mini wafli (10x10 cm)

krem toffi
100 ml śmietanki kremówki
100 g cukru
80 g masła 
  • Śmietankę doprowadzić do wrzenia.
  • Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż karmel będzie złocisty.
  • Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło, a następnie gorącą śmietankę. Śmietankę dodawać bardzo ostrożnie - będzie pryskało! 
  • Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie gęsta (kropla karmelu wylana na talerz, zastyga).
  • Lekko ostudzić.


  • Połowę wafelek posmarować karmelem, każdy wafelek przykryć drugim, ułożyć obok siebie. 


  • Na wafle  położyć deskę do krojenia i mocno przycisnąć dłonią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz