Moja córka uwielbia wafelki z toffi.
Ale niestety, w skład masy toffi wchodzi margaryna.
Jak już pisałam wcześniej,
nie używam margaryny -
staram się odżywiać moją rodzinę zdrowo,
więc zrobiłam toffi sama.
To nie jest trudne!
Na 9 ciasteczek nam będzie potrzebne:
18 szt mini wafli (10x10 cm)
krem toffi
100 ml śmietanki kremówki
100 g cukru
80 g masła
- Śmietankę doprowadzić do wrzenia.
- Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż karmel będzie złocisty.
- Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło, a następnie gorącą śmietankę. Śmietankę dodawać bardzo ostrożnie - będzie pryskało!
- Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie gęsta (kropla karmelu wylana na talerz, zastyga).
- Lekko ostudzić.
- Połowę wafelek posmarować karmelem, każdy wafelek przykryć drugim, ułożyć obok siebie.
- Na wafle położyć deskę do krojenia i mocno przycisnąć dłonią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz