31.01.2014

Ciasteczka twarogowe

czyli przepis

 z zeszytu mojej babci


To był ulubiony przepis mojej babci.
Ona robiła z tego ciasta i ciasteczka, i paszteciki, i tort.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu.
A jakie kruche i pyszne!




na 24 szt. Ø 6cm
250 g serka śmietankowego 
1 jajko
130 g cukru
100 g oleju 
400 g mąki
5 g sody 
cynamon  




  • Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i cynamonem.
  • Serek, cukier, jajko i olej ubić na puszystą masę.
  • Dodać mąkę i dobrze wymieszać - tylko do połączenia składników. Ciasto będzie miękkie i elastyczne.
  • Rozwałkować ciasto na grubość 1 - 1,5 cm. Wykrywać ciasteczka o dowolnych kształtach i wykładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem i cynamonem.
  • Wypiekać w temperaturze 170°C ok. 20-25 min.




smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz