czyli przepis
z zeszytu mojej babci
To był ulubiony przepis mojej babci.
Ona robiła z tego ciasta i ciasteczka, i paszteciki, i tort.
Ciasto jest bardzo proste w wykonaniu.
A jakie kruche i pyszne!
na 24 szt. Ø 6cm
250 g serka śmietankowego
1 jajko
130 g cukru
100 g oleju
400 g mąki
5 g sody
cynamon
- Mąkę przesiać i wymieszać z sodą i cynamonem.
- Serek, cukier, jajko i olej ubić na puszystą masę.
- Dodać mąkę i dobrze wymieszać - tylko do połączenia składników. Ciasto będzie miękkie i elastyczne.
- Rozwałkować ciasto na grubość 1 - 1,5 cm. Wykrywać ciasteczka o dowolnych kształtach i wykładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem i cynamonem.
- Wypiekać w temperaturze 170°C ok. 20-25 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz