29.01.2014

Pain d'Epices - czyli francuski keks korzenny



Keks jest bardzo delikatny, mięciutki.
A jaki aromat!
Jak pisze autorka przepisu, jest doskonały 
jako samodzielny deser, świetnie się nadaje do potraw z gęsi,
oraz jako składnik deseru na słodko!





na 4 małych, albo 1 duży keks
I.
180 ml mleka 
2 szt. goździki 
Zagotować mleko, włożyć goździku i odstawić do ostygnięcia.
Przecedzić.



II.
120 g masła
110 g cukru
140 g miodu gryczanego*
2 jajka (ok. 100g) 
* Miód można zamienić na kasztanowy, albo wrzosowy, albo na cukier brązowy. 
 Masło, cukier i miód nagrzać do połączenia składników.
Ostudzić.
Wbijać po jednym  jajku, wymieszać.



III.
140 g mąki typ 550
80 g mąki gryczanej
szczypta soli
4 g sody
10 g przyprawy korzennej – wg własnych upodobań smakowych
30 g cukru muscovado
20 g kandyzowanej skórki cytryny albo pomarańcza 
30 g grubo mielonych migdałów 
  • Wymieszać wszystkie suche składniki.  
  • Do suchych składników  dodać masę II., wymieszać.
  • Pod koniec wlać mleko, dokładnie wymieszać i napełnić ciastem foremki. 
  • Wypiekać ok. 40-45 min w T150°C. 



  • Studzić na kratce w foremkach – keks będzie bardzo miękki! 
  • Gdy ostygną, wyjąc z foremek i zostawić na kratce na dobę – wtedy będzie łatwiej go przekroić i będzie bardziej aromatyczny. 




smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz