Keks jest bardzo delikatny, mięciutki.
A jaki aromat!
Jak pisze autorka przepisu, jest doskonały
jako samodzielny deser, świetnie się nadaje do potraw z gęsi,
oraz jako składnik deseru na słodko!
na 4 małych, albo 1 duży keks
I.
180 ml mleka
180 ml mleka
2 szt. goździki
Zagotować mleko, włożyć goździku i odstawić do ostygnięcia.
Przecedzić.
Zagotować mleko, włożyć goździku i odstawić do ostygnięcia.
Przecedzić.
II.
120 g masła
120 g masła
110 g cukru
140 g miodu gryczanego*2 jajka (ok. 100g)
* Miód można zamienić na kasztanowy, albo wrzosowy, albo na cukier brązowy.
Masło, cukier i miód nagrzać do połączenia składników.
Ostudzić.
Wbijać po jednym jajku, wymieszać.
III.
140 g mąki typ 550
140 g mąki typ 550
80 g mąki gryczanej
szczypta soli
4 g sody
10 g przyprawy korzennej – wg własnych upodobań smakowych
30 g cukru muscovado
20 g kandyzowanej skórki cytryny albo pomarańcza
30 g grubo mielonych migdałów
szczypta soli
4 g sody
10 g przyprawy korzennej – wg własnych upodobań smakowych
30 g cukru muscovado
20 g kandyzowanej skórki cytryny albo pomarańcza
30 g grubo mielonych migdałów
- Wymieszać wszystkie suche składniki.
- Do suchych składników dodać masę II., wymieszać.
- Pod koniec wlać mleko, dokładnie wymieszać i napełnić ciastem foremki.
- Wypiekać ok. 40-45 min w T150°C.
- Studzić na kratce w foremkach – keks będzie bardzo miękki!
- Gdy ostygną, wyjąc z foremek i zostawić na kratce na dobę – wtedy będzie łatwiej go przekroić i będzie bardziej aromatyczny.
smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz