10.12.2013

Tort Kilimandżaro


Przypadkowo trafiłam na zdjęcie tortu.
Jednak ten przepis mnie nie zaciekawił. 
Najpierw chciałam co nieco w nim zmienić, 
lecz (jak to zazwyczaj u mnie bywa) od tortu pozostała 
tylko nazwa.

świąteczny wariant - kwiatek został zrobiony z czekolady


Ciasto
3 jaka
200 g cukru
150 g oleju rzepakowego
1 szklanka jogurtu typa greckiego (śmietanka zakwaszana, serek, twaróg)
300 g mąki tortowej (ok. 2 szklanek)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
skórka otarta z 1 pomarańcza

  • Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia
  • Do drugiej miski umieścić jajka, wsypać cukier i ubijać aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ciągle ubijając, dodawać olej.
  • Następnie wsypać kilka łyżek mąki – wymieszać, dodać 1/3 jogurtu - wymieszać, znów – mąkę, jogurt, mąkę, resztę jogurtu i resztę mąki.  Dokładnie wymieszać
  •  Blachę (u mnie 30 x 33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć masę, wyrównać.
  •  Piec ok. 15 min w T 170°C z termoobiegiem.
    Studzić na kratce

    Krem
    200 g  masła
    160 g cukru
    90 g białko (ok. 2,5 szt.)
    60 g wody
    200g serku
    4 łyżeczki kawy zbożowej
    ½ łyżeczki alkoholu
    1 mały słoiczek (ok. 200 ml) dżemu pomarańczowego - 2 łyżki dżemu zostawić do posmarowania spodu.



    WAŻNE!
    Wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej!

    • Przygotować bezę włoską: w rondelku zagotować wodę z cukrem do T 117°C – „do piórka”
    • W między czasie ubić na sztywno 2 białka z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać gorący syrop cieniusieńkim strumieniem.
    • Ubijać dopóki beze nie ostygnie (40-45°C) i nie będzie gęsta. Odstawić do ostygnięcia.
    • Masło utrzeć na puch razem z dżemem.
    • Serek lekko zmiksować.
    • Połączyć masło, serek i beze i delikatnie ale bardzo dokładnie wymieszać.

    Z upieczonego ciasta wycinamy spod dla naszego tortu - miskę albo głęboką salaterkę postawić na ciasto i mocno docisnąć. 
     Miskę wyłożyć folią spożywczą.
    Resztę ciasta pokroić na małe kawałki (2x2 cm).
    Każdy kawałek ciasta  zanurzać w kremie i wkładać do miski. 
    Całość przykryć spodem biszkoptowym, posmarowanym dżemem.
    Wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny (lepiej na noc).
    Wyłożyć tort na talerz, odwracając do góry dnem, zdjąć miskę i folię. 
    Udekorować roztopioną czekoladą






SMACZNEGO!


  

3 komentarze:

  1. Świetny przepis. Dodaj go do światecznego konkursu i wygraj zapas przypraw na dłuuuugi czas.

    Dodatkowo uzyskasz cenne, kulinarne doświadczenie do swojego portfolio.

    www.nps-mix.pl/konkurs

    Nagrody:

    www.najlepszeprzyprawyswiata.pl

    Zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń