17.09.2014

Marmoladki brzoskwiniowe










składniki na 1 kg marmoladek
500g - zmiksowanych brzoskwiń
10 g - pektyny
600 g - cukru
 4 g - kwasku cytrynowego
  • Pektynę połączyć z 40g cukru i dobrze wymieszać.
  • Zmiksowane brzoskwinie lekko podgrzać (50-60C), dodać do nich pektynę z cukrem, szybko wymieszać i zagotować.
  • Dodać pozostały cukier, wymieszać i gotować aż do osiągnięcia T107C.
  • Dodać kwasek cytrynowy, wymieszać i przelać masę lepiej do formy silikonowej śr. ok.20-22 cm, albo o wymiarach ok. 20x20 cm. 
Jeżeli nie ma formy silikonowej, można użyć plastykowy pojemnik posmarowany olejem.
  •  Schłodzić w T pokojowej, wyłożyć na papier do pieczenia i pokroić na dowolne kawałki.





  •  Obtoczyć w drobnym cukrze i pozostawić w T pokojowej na dobę, a lepiej - dwie (powstanie delikatna skorupka) .


smacznego!

3 komentarze:

  1. jakie cudne! przypominają mi ulubione słodycze, które przywiozłam w tym roku z Turcji :)

    OdpowiedzUsuń