28.04.2014

Jabłecznik




Od dawna szukałam przepis na 
 na dobry jabłecznik.
Nie jeden upiekłam,
każdy był dobry, ale...
Ale nie smakowało tak, jakbym chciała.
Kiedy zobaczyłam ten przepis, 
wiedziałam, że dokładnie tego szukałam!


Jabłecznik składa się z ciasta kruchego, 
ciasta biszkoptowego 
i masy jabłkowej.
Trochę odstąpiłam od oryginalnego przepisu.


składniki na foremkę ok. 20 x 30 cm

ciasto kruche
150 g - mąki tortowej
100 g - masła
50 g - cukru
1 żółtko

  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić ciasto w robocie kuchennym. 
 Nie trzeba ciasta zagniatać!
  •  Z kruszonek ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią, włożyć pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować, włożyć do formy, nakłuć widelcem i wstawić do zamrażarki na 30 min, albo do lodówki na godzinę.
  •  Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec przez 15 min. 
  • W między czasie zrobić ciasto biszkoptowe:  
3 jajka
80 g - cukru
80 g - mąki tortowej
cukier waniliowy
  •  Jajka i cukier ubić na pyszną pianę (masa powiększy się w objętości  w 3-4 razy!) 
  • Dodać mąkę i delikatnie wymieszać ciasto  szpatułką w kierunku od dna ku górze.
  • Podpieczony spod z ciasta kruchego posmarować grubą warstwą dżemu brzoskwiniowego albo marmoladą jabłkową, na dżem wylać ciasto biszkoptowe i upiec spod przez 10 - 15 min.
W między czasie przygotować masę jabłkową i kruszonkę.

masa jabłkowa
1 kg - jabłka (szara reneta)
1 szklanka przecieru z czarnej porzeczki (opcjonalnie) 
3 czubate łyżki - mąki ziemniaczanej
1 szklanka - wody 
1/2 łyżeczki cynamonu
  • Jabłko obrać, pokroić na małe kawałki, wymieszać z cynamonem.
  •  Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać jabłka i zagotować. 





kruszonka migdałowa
100 g - mąki tortowej
100 g - utartych migdałów
100 g - drobnego cukru
100 g - masła oziębionego i pokrojonego w drobną kostkę
  • Wszystkie składniki włożyć do miski i posiekać nożem, albo wyrobić kruszonkę w robocie kuchennym.
  • Wyjąć spod z piekarnika, wyłożyć na spod masę jabłkową, na jabłka wyłożyć kruszonkę i wstawić ciasto do piekarnika na 10-15 min (włączona tylko górna grzałka)



1 komentarz:

  1. Tylko nie dodawać mąki ziemniaczanej na biszkopt, ten przepis jest bezbłędny. Wychodzi niezwykle smakowity praktycznie bez dodatkowej pracy przy nim :) Aby jabłka nie zdominowały reszty warstw biszkopt można obłożyć marmoladą wieloowocową. Polecam tą z Gomaru, mała warstwa, lepszy efekt. Jabłka i biszkopt musza mieć przestrzeń.

    OdpowiedzUsuń