7.12.2014

Trufle karmelowe z solą



Gorzka czekolada, karmel i sól - 
nietypowe zaskakujące połączenie smakowe dla miłośników oryginalnych słodyczy.






                                


ganach na 25 – 30 szt.
200 g - gorzkiej czekolady
100 g - cukru
25 g - glukozy (opcjonalne)
160 g - śmietanki 30%
60 g - masła 82% w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki rumu
2 łyżeczki gruboziarnistej soli
30 g – startej czekolady

  • Czekoladę drobno posiekać i włożyć do miski.
  • Śmietankę doprowadzić do wrzenia. 
  • Cukier wsypać do rondelka o grubym dnie i podgrzewać na umiarkowanym ogniu, aż karmel będzie złocisty. 
  •    Przerwać karmelizację, dodając najpierw masło, a następnie gorącą śmietankę. Śmietankę dodawać bardzo ostrożnie - będzie pryskało!
  • Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 2-3 min, aż karmel będzie gęsta (kropla karmelu wylana na talerz, zastyga). 
  •  Karmel zdjąć z ognia i stopniowo dodawać do posiekanej czekolady, mieszając szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.



  • Dodać rum i znów dokładnie wymieszać. Przełożyć masę do plastykowej foremki wyłożonej folią spożywczą, posypać solą i pozostawić na 24 godziny w temperaturze pokojowej dojrzewać



Po tym czasie masa stężeje i z niej można będzie lekko uformować kulki. 

 Właśnie z tak przygotowanego ganache trufle będą  się rozpływać w ustach, a nie w rękach. 



Nie wstawiać do lodówki!

 Czekolada dama kapryśna i nie lubi a ni niskich,  a ni wysokich  temperatur!


  • Następnego dnia zakładamy jednorazowe rękawiczki i formujemy kulki i obtaczamy w startej czekoladzie.




3 komentarze: