12.10.2014

Lekki tort weekendowy










biszkopt 20x20 cm ( śr.22 cm)
150 g - jajka 
150 g - cukru
150 g - mąki tortowej
  • Jajka ubić z cukrem, aż masa będzie jasna (prawie biała), gęsta i puszysta. Masa zwiększy objętość w 3-4 razy.
  • Przesiać do masy mąkę i dobrze wymieszać.
  • Piec w T 160-180C przez 25-30 min (do suchego patyka). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
  • Wyjąć z formy i pozostawić na kratce przynajmniej na 8 godzin. Wtedy będzie go łatwiej przekroić na pół.




  • Biszkopt przekroić na pół i obie połówki nasączyć ponczem (będzie potrzebne ok. 1 szklanki)

krem
300 g - serka śmietankowego - z lodówki
100 g - masła - w T pokojowej
100 g cukru pudru
  • Wszystkie składniki połączyć i ubić na puszystą masę
  • Odłożyć 3-4 łyżki kremu na posmarowanie boków i wierzchu, a pozostałym kremem przełożyć biszkopt.
  • Boki i wierzch tortu posmarować odłożonym wcześniej kremem.
  • Udekorować i wstawić do lodówki na 1-2 godz.









smacznego!

2 komentarze:

  1. Mmm, wygląda tak delikatnie... Pyszny musiał być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie uwierzysz, ale rodzina powiedziała, że to jest najsmaczniejszy tort! Ja nie wiem co wymyślić, jak ich zadziwić..
      Ale tort jest naprawdę delikatny :)

      Usuń