08.03.2014

Sernik "zefir z truskawką"









składniki na śr. 24 cm


biszkopt na żółtkach
4 żółtka
130 g cukru
130 g mąki tortowej
  • Utrzeć żółtka z cukrem na gęstą białą masę
  • Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. 
  • Narysować na papierze do pieczenia krąg śr. 24 cm, wyłożyć ciasto i wypiekać ok. 10-15 min w 170°C.
  •  Upieczone ciasto ostudzić na kratce. 
  •  Tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć biszkopt. 


masa serowa
200 g cukru
75 g wody
12 g agar-agaru
100 g białka (3 - 4 szt.)
150 g puree jabłkowego
550 g serka śmietankowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3-4 jabłka (szara reneta, antonówka) umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na pół.  Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 20-30 min w T 170°C.
  • Upieczone jabłka zmiksować blenderem na puree. Ostudzić.
  • Odmierzyć 150 g, przełożyć do miski, dodać ekstrakt waniliowy i białko i ubić na białą puszystą masę. 
  • W między czasie z cukru, wody i agar-agaru ugotować syrop 110°C (gruba nić).
  • Do masy z jabłek dodać syrop cieniusieńkim strumieniem. Ubijać aż masa ostygnie (ok.45C) i będzie gęsta.
  • Delikatnie ubić serek i połączyć z zefirem.  
  • Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na biszkopt. Wstawić do stężenia do lodówki.





galaretka truskawkowa
250 g truskawki (świeżej albo mrożonej)
50 g cukru
6 g żelatyny
  • Truskawki zmiksować na puree, zamrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć z soku. 
  • Żelatynę namoczyć w soku z truskawek, albo w wodzie
  • .Do zmiksowanych truskawek dodać cukier, wymieszać i nagrzewać dopóki cukier się nie rozpuści.  
Nie gotować!
  •  Połączyć żelatynę z puree. Ostudzić i wylać na sernik. Sernik ponownie wstawić do lodówki.  



smacznego!



Serniki dla Miksera - edycja 1.14

2 komentarze: