24.03.2014

Muffinki "Oreo"










składniki na 24 szt


ciasto
250 g - cukru
3 - jajka
2 szt. - cukru waniliowego
200 g - oleju (bez zapachu)
250 g - serku śmietankowego
250 g - mąki tortowej
50 g - kakao 
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia

  •  Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać serek i wymieszać.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  •  Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. 
  • Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem. 
  • Studzić na kratce.

składniki na krem
170 g masła
170 g serku śmietankowego
150 g białej czekolady
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • Czekoladę rozpuścić, lekko ostudzić i utrzeć na puszystą masę razem z masłem.
  • Serek ubić i połączyć razem z czekoladowo-maślaną masą. Lekko ubić. 
  • Do rękawa  cukierniczego  z dowolną  końcówką włożyć krem  i wyciskać na babeczki.





smacznego!

2 komentarze: