24.03.2014

Drożdżowy placek z kapustą i jajkiem








składniki na placek o wymiarach
ok. 30x33 cm 

ciasto
mąka typ 550 - 300 + 200* g
mąka pszenna razowa - 100* g
drożdże świeże - 5* g
cukier - 30 g
sól - 7 g
woda (30C) - 200* - ok. 150 g 
*- składniki na zaczyn
  • Wymieszać składniki na zaczyn i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2-3 godziny. Ja wstawiam do piekarnika, włączam piekarnik na 1 min i wyłączam. W piekarniku będzie T 30C - idealna T do rośnięcia ciasta.
  • Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, rozczyn i wodę i wyrobić gładkie miękkie ciasto. 
  • Ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 2 - 3 g.  W tym czasie należy ciasto 2 razy odgazować.


nadzienie 
3 jajka na twardo
1 kg drobno poszatkowanej kapusty
1 drobno pokrojona cebula
5 łyżek masła
sól
przyprawy: bazylia, pieprz ...
  • Lekko podsmażyć kapustę razem z cebulą na maśle, dodać sól i przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
  • Jajka pokroić w drobną kostkę i połączyć z kapustą.






  • Ciasto lekko zagnieść, podzielić na 2 kawałki:   i .
  •  Większy kawałek ciasta rozwałkować na placek o wymiarach ok. 30x30 cm i przenieść do blaszki. Na ciasto wyłożyć farsz. 
  • Rozwałkować mniejszy kawałek, pokryć im placek i mocno zalepić brzegi.  
  • Pozostawić placek na 30 min do wyrośnięcia. Posmarować śmietaną. 
  • Piec w T 180C ok. 40 min.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placki :) Są super na wynos, na piknik, do pracy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, są super, gdyby tylko nie były takie kaloryczne! :)

      Usuń
  2. Ciekawy przepis!
    W wolnej chwili zapraszam do udziału w wielkanocnym konkursie:
    http://apetytprzepisy.blogspot.co.uk/2014/03/konkurs-wielkanocny.html

    OdpowiedzUsuń