7.03.2016

Devil’s Food Cheesecake


czyli 
amerykańskie ciasto (albo sernik) Diabła




czekoladowy biszkopt,
ganasz z czekolady deserowej
sernik



    
  składniki na ciasto 20 x30 cm 
 

Sernik "japoński cotton"(20 x 30 cm)
400 g - serka śmietankowego 
200 g - śmietanki kremówki
60 g - masła
2 łyżeczki - soku z cytryny
40 g - mąki
40 g - skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki soli
6 dużych jaj (330 - 350 g)
160 g - cukru
wszystkie składniki muszą być temperatury pokojowej

Wykonanie.
  • Tortownice albo formę żaroodporną wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Rozgrzać piekarnik do 140°C. 
  • Mąkę, skrobię i sól – wymieszać. 
  • Białka ubić na sztywno z cukrem (100g) i sokiem z cytryny.
  • Przygotować krem angielski. Śmietankę zagotować. 
  • Żółtka ubijać z cukrem (60g), aż powstanie biała pyszna masa. Ciągle ubijając, stopniowo dodawać gorącą śmietankę.
  • Przelać do rondelka i, ciągle mieszając, podgrzewać na umiarkowanym ognie (nie doprowadzać do wżenia!), aż krem osiągnie T 82C  
drewnianą szpatułkę albo łyżkę zanurzyć w kremie, wyjąć i przesunąć palcem wzdłuż - jeśli ślad nie znika, krem jest gotowy
  • Do gorącego kremu najpierw dodać serek - zmiksować, następnie - masło i ponownie zmiksować.   
  • Dodać suche składniki i zmiksować.W tym momencie można dodać aromat. 
  • Do ubitych  białek bardzo delikatnie wmieszać szpatułką masę serową (stopniowo) do połączenia.
  • Wypiekać ok. 60 - 70 min. Studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami. Ostygnięty sernik wstawić na noc do lodówki.


czekoladowy biszkopt  40 x 30 cm
250 g - cukru    
3 - jajka  
2 łyżki - ekstraktu waniliowego (1 cukier w.)
250 g - oleju (bez zapachu)  
200 g - serku śmietankowego    
250 g - mąki tortowej  
50 g - kakao  
1,5 łyżeczki - proszku do pieczenia 
  • Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, proszek do pieczenia. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać serek i wymieszać.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  • Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C bez termoobiegu. 
  • Studzić na kratce. Przekroić na pól wzdłuż krótszego boku.


Ganasz z czekolady deserowej
300 g - śmietanki 30%
200 g - czekolady 60%
60 g - masła T pokojowej
  • Czekoladę połamać na drobne kawałki i włożyć do miski.
  •  Śmietankę nagrzać do 82-85C i wlać do czekolady. Wymieszać szpatułką do uzyskania jednolitej i gładkiej masy. 
 Na początku masa się zważy. Dalsze mieszanie spowoduje, że stanie się ona jednolita, gładka i błyszcząca.

  • Gdy masa ostygnie do 40-45C, dodać masło i dokładnie wymieszać. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • Odłożyć 4 łyżki kremu, a pozostały podzielić na pół.
  •  Jeden biszkopt posmarować połową kremu. Na wierzchu położyć sernik i rozsmarować na nim pozostały krem. Przykryć biszkoptem i rozprowadzić na nim odłożony krem.
  •  Udekorować startą czekoladą, kakao. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.





2 komentarze:

  1. Dobre parę lat temu robiłam to ciasto, ale pamiętam do dziś jakie było pyszne. Niestety ze względu na alergię na pszenicę teraz sobie takiego nie zrobię, mogę tylko wspominać. Wygląda wzorowo! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Współczuję, ale biszkopt można upiec bez mąki, albo zastąpić mielonymi migdałami, workami kokosowymi (dakłas), kaszką kukurydzianą.
      Bez wątpliwości będzie przepyszny

      Usuń