01.04.2015

Muffinnki karmelowe z kremem orzechowym


















składniki na 24 szt




ciasto


100 g - cukru
3 - jajka
2 szt. - cukru waniliowego
150 g - oleju (bez zapachu)
200 g - serku śmietankowego
250 g - mąki tortowej
300 g - karmelu 
1 łyżeczka - proszku do pieczenia

  •  Do miski przesiać mąkę, dodać proszek dopieczenia. Wymieszać.
  • W drugiej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym aż masa zbieleje i będzie gęsta.
  • Ubijając na wysokich obrotach, stopniowo wlewać olej. Ubijać aż masa będzie puszysta.
  • Dodać serek i karmel i zmiksować na średnich obrotach.
  •  Do powstałej masy  wsypać zawartość miski z mąką i zmiksować na średnich obrotach. 
  •  Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. 
  • Piec ok. 25 - 30 min w T 170°C z termoobiegiem. 
  • Studzić na kratce.

składniki na krem 
170 g - masła
170 g - serku śmietankowego
150 g - białej czekolady
60 g -  grylażu
2 łyżeczki - ekstraktu waniliowego

  • Czekoladę rozpuścić, lekko ostudzić i utrzeć na puszystą masę razem z masłem.
  • Serek ubić i połączyć razem z czekoladowo-maślaną masą. Lekko ubić.  Dodać grylaż i wymieszać.
  • Do rękawa  cukierniczego  z dowolną  końcówką włożyć krem  i wyciskać na babeczki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz