28.04.2015

Owsiane ciasteczka.









Są bardzo kruche, mocno cynamonowe,
a ponadto bardzo łatwe i szybki 
w wykonaniu





składniki na ok. 1 kg ciasteczek
200 g - cukru
200 g - oleju
200 g -  serka śmietankowego
300 g - mąki owsianej
80 - 100 ml - gorącej wody (80 - 90C)
1/2 łyżeczki - soli
1łyżeczka - cynamonu
200 g - mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka - proszku dla pieczenia
100 g - mąki pszennej T550

  • Cukier, olej, cynamon i serek zmiksować, dodać mąkę owsianą i 80 ml gorącej wody. Wymieszać. Dodać mąkę pełnoziarnistą i pszenną połączoną z solą i z proszkiem do pieczenia.
  • Mieszać tylko do czasu, aż składniki się połączą.  W razie potrzeby dodać jeszcze wody.
Nie wyrabiać zbyt długo! 
  • Ciasto podzielić na dwa kawałki, każdy kawałek rozwałkować na grubość 6-8 mm i foremkami powycinać ciasteczka, albo pokroić na kwadraty, przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wypiekać w T 160 - 170C ok. 15-20 min.

 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz