14.04.2015

Ciasteczka Linzer





Przepisów na te ciasteczka istnieje wiele!
Jednak nie zawsze w skład ciasta wchodzą orzechy, 
ale zawsze są przełożone dżemem albo marmoladą.
Moje ciasteczka są z orzechem laskowym,
przełożone marmoladą 
i sosem karmelowym
 



składniki na ok. 50 (podwójn) szt.
200 g - masła w T pokojowej
150 g - cukru
3 jajka
150 g - mielonych orzechów
350 - 400 g - mąki tortowej
1 łyżeczka - proszku do pieczenia
1 łyżeczka - mielonego cynamonu
  •  Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, po kolei dodawać jajka.
  • Dodać suche składniki. Mieszać tylko do czasu, aż składniki się połączą - wtedy ciastka będą kruche. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć dłonią i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
  • Następnie ciasto wyjąc z lodówki i rozwałkować na grubość 5 - 6 mm. Wycinać różny kształty foremkami. W połowie ciastek zrobić "dziurkę".
  • Piec ok. 10 min w T 170C.
  • Ostudzone ciasteczka przełożyć dżemem/marmoladą albo sosem karmelowym.    
 




1 komentarz: