18.05.2014

Caharadżyn - czyli osetyński placek z botwinką




Farsz do osetyńskiego placka 
zazwyczaj przygotowany jest z białego sera owczego i z botwinki, z ziemniaków, 
z szczypiorku, z kapusty, z ...
w proporcji 1:1.
Osetyńskie placki mają różne nazwy.
Nazwa placka się składa z nazwy drugiego składnika i przyrostka "dżyn"  







ciasto na 3 placki śr. 30-40 cm   
100 ml - mleka  
15 g - drożdży  
1 jajko  
200 ml - jogurtu naturalnego  
1 łyżka - cukru  
2 łyżki - oleju
 sól
500-600 g - mąki typ 500 
  • Drożdże rozpuścić w mleku i połączyć z pozostałymi składnikami oprócz oleju.
 Nie dawać od razy całej mąki.
  • Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać olej. Wyrabiać ciasto aż będzie miękkie i elastyczne. 
Na początku ciasto będzie się kleiło do rąk, ale z każdą minutą będzie coraz bardziej elastyczne i gładkie 
 

Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dość luźne.

  • Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na ok 1,5 - 2 godziny).

nadzienie
300 g - botwinki bez buraczków (2 małych albo 1 duży pęczek)
300 g - białego sera owczego (można zastąpić fetą)
pieprz 
  • Botwinkę opłukać, drobno pokroić i sparzyć by zmiękły. Dobrze odcedzić.
  • Ser rozdrobnić widelcem i dokładnie wymieszać z posiekaną botwinką. Przyprawić pieprzem.
  • Ciasto podzielić na trzy części.
  • Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek.
  • Farsz podzielić na trzy części, z każdej zrobić kulę i umieścić na środku placka.



  • Brzegi ciasta zbieramy nad kulą farszu i zlepiamy. 



  • Kulę spłaszczamy rękami albo wałkiem bardzo ostrożnie, tworząc placek.
  •  Na środku każdego placka zrobić dziurkę.



  • Piec w T 200°C ok. 20 - 25 min.
  • Upieczony placek posmarować masłem.
  • Studzić na kratce.






1 komentarz: