17.11.2013

Naleśniki

 czyli niedzielne śniadanie




500 ml kefiru, jogurtu, maślanki, zsiadłego mleka
2 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżeczka soli
3-4 łyżeczki cukru
3 łyżki oleju
250 ml wrzątku
  •    Połączyć kefir, jajka, sól, cukier i mąkę, dokładnie wymieszać. 
  •   Dodać wrzątek i znów dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 min. 
  •    Po upływie czasu do ciasta dodać olej i wodę - jeżeli ciasto zbyt gęste, albo - mąkę, jeżeli zbyt płynne. 
  •    Wszystko dokładnie wymieszać i smażyć.






bon appétit !

3 komentarze:

  1. Wolę pancakes bo je umiem przewracać hihi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te naleśniki bardzo łatwo przewracać! Są grubsze i bardziej elastyczny. Warto spróbować!

      Usuń