08.12.2016

Pierniczki


dla miłośników toruńskich 
katarzynek



 przepis dostałam od znajomej,
jest to przepis rodzinny,
przekazywany z pokolenia na pokolenie




3 kg - mąki T 500 - 550 *
1 kostka - masła
2 kostki - margaryny **
2 łyżki - smalcu 
12 jaj ubitych  
1,5 kg - cukru
2 szk. - wody
0,5 kg - cukru do palenia
4 łyżki - goździków
6 łyżek - cynamonu
33 g - amoniaku
1 mały proszek do pieczenia
1/2 dużego słoika - miodu
2 łyżki - kakao 
 * - 1 kg mąki pszennej można zastąpić mąką żytnią razową  
** - zastąpiłam masłem 
  • Cukier z wodą zagotować, wystudzić.
  • W drugim naczyniu upalić cukier, dodać masło, rozpuścić całość, wystudzić.
  • Na koniec włożyć pozostałe dodatki i mąkę i zagnieść ciasto. 
  • Włożyć do lodówki przynajmniej na 24 godziny. 
  • Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 – 1 cm, lekko podsypując mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.

    Pierniczki bardzo zwiększą swoją objętość w czasie pieczenia!
  • Wypiekać w temperaturze 170°C ok. 5 – 7 min.


Po upieczeniu pierniczki są bardzo miękkie!  
Przełożyć na kratkę razem z papierem i wystudzić.




Pierniczki nie twardnieją po upieczeniu i nadają się od razu do jedzenia.
Pierniczki będą długo pozostawały bardzo miękkie, 
choćby były przechowywane nie w szczelnym pojemniku.
  

z bałwanków wyszli prawdziwki 😀

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz